Αίγυπτος: Οι πολιτικοί αποκήρυξαν την βία

 Έπειτα από παρέμβαση και πρόσκληση του πιο έγκυρου μελετητή του ισλάμ στη χώρα , του ηλικίας 1.000 ετών πανεπιστημίου και τεμένους αλ Άζχαρ, οι πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου συναντήθηκαν σήμερα υπό την σκέπη του Μωάμεθ και απαρνήθηκαν τη βία.

 Ο επικεφαλής του αλ Άζχαρ,σεΐχης Άχμεντ αλ Τάγεμπ, ζήτησε από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της χώρας τον τερματισμό της βίας έπειτα από μια εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν οι πιο πολύνεκρες διαμαρτυρίες, με 60 έως τώρα θύματα, που έχουν πραγματοποιηθεί αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι . 

Στη συνάντηση συμμετείχαν τόσο κορυφαία στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι όσο και οι αντίπαλοί τους, οι υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, που είχαν προηγουμένως αποκρούσει τις εκκλήσεις του ισλαμιστή προέδρου για συνομιλίες.

Σ' αυτούς που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση περιλαμβάνονται ο Μαχμούντ Εζάτ, υπαρχηγός των Αδελφών Μουσουλμάνων, και ο Σάαντ ελ Κατάτνι, ο αρχηγός του πολιτικού τους κόμματος. Τηλεοπτικές εικόνες τους έδειξαν να κάθονται απέναντι από τους φιλελεύθερους πολιτικούς Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι και Αμρ Μούσα και τον αριστερό Χαμντίν Σαμπαχί- όλοι κορυφαία στελέχη μιας συμμαχίας κομμάτων που αντιτίθεται στον Μόρσι.

Ο αλ Τάγεμπ ανέφερε σε μήνυμα του στο Twitter ότι ηγέτες όλων των κύριων πολιτικών κομμάτων υπέγραψαν κατά τη συνάντηση ένα έγγραφο με το οποίο απαρνούνται τη βία.

Αναχωρώντας νωρίς από τη συνάντηση, ο φιλελεύθερος πολιτικός Αϊμάν Νουρ την περιέγραψε ως μια "πολλά υποσχόμενη αρχή" για τον τερματισμό της κρίσης. Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι δήλωσε πως είναι αισιόδοξος μετά τη συνάντηση. "Όλοι μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, με καλή θέληση, για να οικοδομήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις παρατάξεις του αιγυπτιακού έθνους", τόνισε.

Η συμμετοχή στη συνάντηση ήταν μια μερική υποχώρηση της συμμαχίας της λαϊκής αντιπολίτευσης, η οποία είχε προηγουμένως περιφρονήσει την έκκληση του Μόρσι για διαπραγματεύσεις, ζητώντας να συμφωνήσει πρώτα ο πρόεδρος να περιλάβει αντιπολιτευόμενους σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.   Η έκκληση για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υποστηρίχθηκε επίσης από το σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό κόμμα Νουρ, σε μια συμμαχία επικριτών του Μόρσι από τα αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απορρίπτουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως προσπάθεια από τους αντιπάλους του Μόρσι να πάρουν την εξουσία που δεν μπόρεσαν να κερδίσουν με τις κάλπες.