Στο χείλος της αβύσσου η Αίγυπτος

 Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στην Αίγυπτο, στο κύμα πολιτικής βίας που σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας στο Πορτ-Σάιντ , ενώ ένα άτομο πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Κάιρο, όταν διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 55 ενώ υπάρχοι βάσιμοι φόβοι ότι τα θύματα θα αυξηθούν καθώς αρκετά άτομα είναι σοβαρά τραυματίες και οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται με αμέιωτη ένταση. 

Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας, χιλιάδες Αιγύπτιοι παρέμεναν την νύχτα στους δρόμους τους Καϊρου, του Πορτ-Σάιντ, της Ισμαηλίγια και του Σουέζ, ενώ σήμερα οι διαδηλώσεις και οι ταραχές συνεχίστηκαν με πετροπόλεμους, δακρυγόνα και πυρπολήσεις κτιρίων και αυτοκινήτων.

 Ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, προειδοποίησε πως η πολιτική σύγκρουση ωθεί το κράτος στο χείλος της κατάρρευσης και τόνισε ότι ο στρατός θα παραμείνει "ο σταθερός και συνεκτικός λίθος" πάνω στον οποίο στηρίζεται το κράτος. 

Εν τω μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου ζήτησε να συλληφθούν όλα τα μέλη του λεγόμενου Black Block, ώστε να ανακριθούν με την υποψία ότι έχουν συστήσει τρομοκρατική οργάνωση. Το Μπλακ Μπλοκ είναι μια ομάδα ανδρών που φορούν μάσκες και είναι ντυμένοι στα μαύρα, η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου όπου παίρνει μέρος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους διαδηλωτές από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τις επιθέσεις των αξιωματούχων ασφαλείας.

Εω τω μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι να σταματήσει τη χρήση υπερβολικής βίας κατά των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, καθώς "κάθε τέτοια περίπτωση επιδεινώνει την ήδη ασταθή κατάσταση στη χώρα". Παράλληλα, η Πιλάι κάλεσε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης στην Αίγυπτο να ξεκινήσουν άμεσα έναν σοβαρό διάλογο και να τερματιστεί η αιματοχυσία στην χώρα.