Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις αιγυπτιακές πόλεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε για τριάντα μέρες τρεις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουεζ ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 45 ανθρώπων.

Ο Μόρσι έκανε την ανακοίνωση σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο ανέφερε επίσης ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Πορτ Σάιντ, την Ισμαηλία και το Σουέζ από την Δευτέρα, από τις 9 μ.μ. (19:00 GMT) και έως τις 6 π.μ. (04:00 GMT).

Κάλεσε επίσης τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε εθνικό διάλογο από αύριο Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κύριου συνασπισμού της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει τα βήματα του προέδρου Μόρσι για την αποκατάσταση της ασφάλειας, πρόσθεσε όμως ότι θέλει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσκλησή του για διάλογο με κορυφαίους πολιτικούς.

"Φυσικά και αισθανόμαστε ο πρόεδρος δεν κατανοεί το πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή, το οποίο είναι οι δικές του πολιτικές", δήλωσε στο Reuters ο Νταούντ, και πρόσθεσε: "Η αποφασή του για την εφαρμογή του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν μια σωστή κίνηση, με δεδομένα αυτά που συμβαίνον εκεί, δηλαδή ωμή βία και εγκληματικές ενέργειες".

Πάντως, περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Ισμαηλίας, λίγο αφότου ο Πρόεδρος Μόρσι κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη αυτή, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. "Κάτω ο Μόρσι, κάτω η κατάσταση έκτακτης ανάγκης", φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στην αστυνομία, που λειτουργεί κάτω από τις εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών, ευρείες εξουσίες για να συλλαμβάνουν ανθρώπους που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια.