Σε αναρρωτική άδεια ο 22χρονος αστυνομικός που δολοφόνησε το Ρώσο πρέσβη

Είχε δηλώσει ασθένεια στη δουλειά του

Σε αναρρωτική άδεια ήταν χθες ο 22χρονος Τούρκος αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα. Όταν ζήτησε την άδεια μάλιστα, δεσμεύτηκε στους προϊσταμένους του να φέρει χαρτί γιατρού για να αιτιολογήσει την άδειά του.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατονομάσει ως δράστη της επίθεσης τον Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, ο οποίος φώναξε «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι» και «ο Θεός είναι μεγάλος», την ώρα που άνοιγε πυρ εναντίον του πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ ο οποίος εκφωνούσε ομιλία σε μια γκαλερί τέχνης στην Άγκυρα.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Αλτιντάς τηλεφώνησε στην υπηρεσία του, στη μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της Άγκυρας, όπου εργαζόταν για 2,5 χρόνια, και δήλωσε ότι δεν αισθανόταν καλά, θα απουσίαζε και ότι θα έφερνε ένα σημείωμα γιατρού μόλις επέστρεφε στην εργασία του, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Ο ίδιος, αν και διέμενε σε ένα διαμέρισμα στη συνοικία Ντεμετεβλέρ στα περίχωρα της Άγκυρας, πέρασε τη νύχτα πριν από την επίθεση σε ένα ξενοδοχείο στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας, κοντά στη γκαλερί, επισήμανε ο αξιωματικός.

«Περπάτησε από το ξενοδοχείο… στην γκαλερί. Εκεί έδειξε την αστυνομική του ταυτότητα στην είσοδο» είπε ο ίδιος.

Χάρη σε αυτήν μπόρεσε να παρακάμψει τον σωματικό έλεγχο και να μπει με το όπλο του εντός της αίθουσας.

Ντυμένος κομψά

Ο Καρλόφ εκφωνούσε μια ομιλία στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης από τη Ρωσία, με τίτλο «Από το Καλίνιγκραντ στην Καμτσάτκα».

Σε μία από τις φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, ο δράστης, ο οποίος είχε ντυθεί κομψά, επιλέγοντας κοστούμι, γραβάτα και λευκό πουκάμισο, διακρίνεται να στέκεται πίσω από τον Καρλόφ, την ώρα που εκείνος μιλάει.

Ο Αλτιντάς πυροβόλησε 11 φορές, οι 9 σφαίρες κατέληξαν στο σώμα του άτυχου πρεσβευτή, αφηγήθηκε ο αξιωματικός, επικαλούμενος την αρχική έκθεση της αστυνομίας.

Οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας κατόπιν εισέβαλαν στην γκαλερί κι ακολούθησαν πυροβολισμοί για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έναν εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που βρισκόταν επί τόπου. Καθώς οι αστυνομικοί εισέρχονταν στο κτίριο, ο Αλτιντάς περίμενε δίπλα στο σώμα του πρεσβευτή και δεν επέτρεπε να του παρασχεθεί βοήθεια, έγραψε η εφημερίδα Hürriyet.

Επιπλέον, μια πηγή προσκείμενη στη διεύθυνση της γκαλερί ανέφερε ότι ο Αλτιντάς είχε εντοπιστεί στην έκθεση την ημέρα των εγκαινίων, την Παρασκευή πριν από την επίθεση.

«Πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης την Παρασκευή το βράδυ και ο δράστης παρέστη σε αυτήν» είπε η πηγή αυτή.

«Πιθανόν είχε έρθει στο πλαίσιο αναγνωριστικής επιχείρησης».