Νεκρός ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία από πυρά ενόπλου

22χρονος Τούρκος αστυνομικός ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη - Φώναζε "ο Αλλάχ είναι μεγάλος" και "θα πληρώσετε για τη Συρία"

Νεκρός είναι ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία αφότου τον πυροβόλησε 22χρονος Τούρκος αστυνομικός. Ο Αντρέι Καρλόφ, βρισκόταν σε έκθεση φωτογραφίας στην Άγκυρα, όταν δέχτηκε την επίθεση. Ο δράστης  μπήκε στο χώρο που βρισκόταν ο Ρώσος πρέσβης με ταυτότητα της αστυνομίας. Σύμφωνα με ανταποκριτές του ξένου Τύπου στην Άγκυρα, ο δράστης μιλούσε άπταιστα τουρκικά. 

Ο ένοπλος άρχισε να φωνάζει "ο Αλλάχ είναι μεγάλος" και "όσοι προκάλεσαν την αγριότητα στο Χαλέπι στη Συρία θα πρέπει να πληρώσουν" και να άνοιξε πυρ κατά του Καρλόφ. "Θα με πάρετε από εδώ μέσα μόνον νεκρό" συνέχιζε να ουρλιάζει ο ένοπλος αφότου πυροβόλησε το Ρώσο πρέσβη. 

22χρονος Τούρκος αστυνομικός ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη

Και ο δράστης είναι νεκρός, από πυρά της αστυνομίας. 

Το Haberturk μετέδωσε ότι ο Μερτ Αλτιντάς είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς τον βαραίνουν υποψίες ότι είχε συνδέσεις με την "τρομοκρατική οργάνωση" του Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ, το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου.

Από τα πρώτα πλάνα που έρχονται μέσω βίντεο και φωτογραφιών από τη στιγμή της επίθεσης, ο δράστης φαίνεται να βρισκόταν δίπλα στο Ρώσο πρέσβη, υποκρινόμενος τον άνδρα των δυνάμεων ασφαλείας και μόλις ο Ρώσος πρέσβης ξεκίνησε την ομιλία του, ο δράστης τον πυροβόλησε φωνάζοντας συνθήματα για το Χαλέπι.

Σύμφωνα με το CNN Turk, οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη διακομιδή του Ρώσου διπλωμάτη στο νοσοκομείο και σταμάτησαν μετά τις 18.30 (ώρα Ελλάδας). Άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. 

Η έκθεση διοργανώνεται σε γκαλερί κοντά στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, στην Άγκυρα. 

Ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Καρλόφ

Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία. 

Η επίθεση σημειώνεται μια ημέρα πριν ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, επισκεφτεί τη Ρωσία για συνομιλίες για το θέμα της Συρίας. 

Μετά από ένα διάστημα μεγάλης έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, με αφορμή τον πόλεμο της Συρίας, Άγκυρα και Μόσχα επιχειρούν επαναπροσέγγιση και βελτίωση των σχέσεών τους. 

Η επίθεση στο Ρώσο πρέσβη όμως ενδέχεται να επιδεινώσει εκ νέου την κατάσταση. 

Πηγή φωτο: Hurriyet