Συρία: Δοκιμές χημικών όπλων κάνει ο στρατός

Χημικά όπλα δοκιμάζει ο συριακός στρατός, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρει ότι στο τέλος του Αυγούστου στην περιοχή της Σαφίρα, κοντά στο Χαλέπι, ο στρατός προχώρησε σε ασκήσεις χημικού πολέμου.

Πέντε ή έξι οβίδες, χωρίς χημική γόμωση, αλλά που προορίζονται για χημικό πόλεμο, εκτοξεύθηκαν από τανκς ή αεροσκάφη στην έρημο κοντά στο Σαναζίρ, που είναι το γνωστότερο κέντρο δοκιμής χημικών όπλων της Συρίας, αναφέρεται στη δημοσίευμα που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες.

Την ίδια στιγμή, διοικητής των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ανακοίνωσε πως οι εξεγερμένοι επικήρυξαν στον Μπασάρ Αλ Άσαντ, προσφέτοντας 25 εκατ. δολάρια σε όποιον τον παραδώσει “νεκρό ή ζωντανό”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε από διοικητή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ο οποίος δεν κατονομάσθηκε, τα χρήματα της επικήρυξης συγκεντρώθηκαν από δωρεές επιχειρηματιών που τάσσονται εναντίον του Άσαντ.

Σύμφωνα, πάντως, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Ρομπέρ Σερί, η σύρραξη στη Συρία εισέρχεται σε μια σοβαρή δίνη βίας. Ο ΟΗΕ διαπίστωσε επίσης “σοβαρές συνέπειες” από τη σύρραξη και στις γειτονικές χώρες της Συρίας. “Η βία και οι κατακρεουργήσεις συνεχίζουν να επεκτείνονται εξαιτίας μίας επικίνδυνης στρατικοποίησης της σύρραξης”, τόνισε ο Σερί.