Ιαπωνία: Συντριβή για το κόμμα του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα LDP κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιαπωνία. Οι συντηρητικοί επιστρέφουν στην εξουσία μετά από διακοπή τριών ετών, με στόχο να αναζωογονήσουν την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε ύφεση και να αντισταθούν διπλωματικά στην ακμάζουσα Κίνα.

Οι Ιάπωνες προφανώς απογοητευμένοι από τα τρία χρόνια στην εξουσία της κεντροαριστεράς, επέλεξαν το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και για πιθανό μελλοντικό πρωθυπουργό, τον ένθερμο εθνικιστή Σίνζο Άμπε. Ο 58χρονος Άμπε, παραιτήθηκε από την εξουσία το 2007 επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ύστερα από έναν χρόνο παραμονής στο "τιμόνι" της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK, το LDP κέρδισε τουλάχιστον 293 έδρες επί συνόλου 480. Κέρδισε επίσης την πλειοψηφία των δύο τρίτων (320 έδρες) μαζί με τον κεντρώο σύμμαχο του, Νέο Κομέϊτο, που θα διευκολύνει το έργο της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού σε μια Γερουσία χωρίς σαφή πλειοψηφία.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ,) του σημερινού πρωθυπουργού, Γιοσιχίκο Νόντα, έπαθε εκλογική καθίζηση. Εξασφαλίζει λιγότερες από 60 έδρες έναντι των 308 που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ιστορικής νίκης του πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ο Νόντα έχει ήδη παραδεχθεί την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του DPJ.

Με επικεφαλής τον πρώην κυβερνήτη του Τόκιο, Σιντάρο Ισιχάρα, και τον δήμαρχο της Οσάκα, Τόρου Χασιμότο, το κόμμα Αποκατάσταση, που δημιουργήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, κατακτά 54 έδρες και είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, αν όχι η δεύτερη λόγω της κατάρρευσης του DPJ.

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια Ιάπωνες, κλήθηκαν να εκλέξουν τους 480 βουλευτές και να επιλέξουν το νέο πρωθυπουργό ενός έθνους που γερνά, μιας οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και μιας διπλωματίας που εμφανίζεται άφωνη.

Βέβαια το ποσοστό αποχής ήταν πολύ υψηλό καθώς το 59,52% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες.