Προς πρόωρες εκλογές η Ιαπωνία το Δεκέμβριο

Στις κάλπες αναμένεται να κληθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο οι Ιάπωνες, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται να σχεδιάζει να διαλύσει τις αμέσως επόμενες μέρες την Κάτω Βουλή και να προκηρύσσει εκλογές.

Αυτό τουλάχιστον μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων “Kyodo” επικαλούμενο στέλεχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚΙ).

“Νομίζω ότι θα μπορούσα να διαλύσω την Κάτω Βουλή την Παρασκευή” εάν η αξιωματική αντιπολίτευση, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος, είπε νωρίτερα σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, στη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σίνζο Άμπε.

Το Kyodo μετέδωσε ότι ο Νόντα είπε στο γενικό γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζούμα Κοσιίσι, ότι ελπίζει οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν την 16η Δεκεμβρίου.

Οι δηλώσεις του Νόντα έρχονται μετά την απειλή από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το σύμμαχό του κόμμα “Νέο Κομέιτο” ότι θα υποβάλλουν πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής του εάν δεν διαλύσει την Κάτω Βουλή ως τα τέλη της χρονιάς.

Βάσει του Συντάγματος στην Ιαπωνία οι εκλογές πρέπει να διεξάγονται 40 ημέρες μετά την διάλυση της βουλής.

Στο μεταξύ η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Νόντα έχει πέσει στο 17%, καθώς έχει δεχθεί επικρίσεις για την αύξηση του ΦΠΑ την εντολή να τεθούν ξανά σε λειτουργία ανενεργοί πυρηνικοί αντιδραστήρες τον Ιούλιο, 15 μήνες μετά το πυρηνικό δυστύχημα στην Φουκουσίμα.

Οι αποφάσεις αυτές του Νόντα ώθησαν πάνω από 70 μέλη του κόμματός του να αποσκιρτήσουν και να μεταπηδήσουν στην αντιπολίτευση.