Απόλυτη πλειοψηφία φέρεται να κερδίζει το ιαπωνικό δεξιό κόμμα

Το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς στην Ιαπωνία φαίνεται να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου και να επανέρχεται στην εξουσία, τρία χρόνια μετά την ιστορική του ήττα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) μπορεί να κερδίσει από 280 ως 306 έδρες στις 480 της ιαπωνικής Κάτω Βουλής, έναντι 118 που είχε μέχρι τώρα, προκύπτει από δημοσκόπηση του πρακτορείου Kyodo που έγινε την Τρίτη και την Τετάρτη σε 123.700 ψηφοφόρους.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι μια μεγάλη ανατροπή για το κόμμα του συντηρητικού Σίνζο Αμπε το οποίο το 2009 υπέστη ταπεινωτική ήττα και παρέδωσε την εξουσία μετά μισό αιώνα.

Ο Αμπε θα αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την οποία κατείχε για μικρό διάστημα (2006-2007) και θα γίνει ο έβδομος επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης μέσα σε έξι χρόνια.

Και άλλες δύο δημοσκοπήσεις των εφημερίδων Asahi και Yomiuri έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Το κόμμα που νίκησε το DLP το 2009, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ-κεντροαριστερό) κινδυνεύει να υποστεί συντριπτική ήττα μετά τρία χρόνια στην εξουσία, περίοδος που χαρακτηρίζεται από πολλούς Ιάπωνες ως απογοητευτική.

Το κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα είναι πιθανό να μην εκλέξει πάρα 57 ως 82 βουλευτές, έναντι 230 που είχε στην απερχόμενη Κάτω Βουλή.

Το πρακτορείο Kyodo επισημαίνει πάντως πως περίπου οι μισοί ψηφοφόροι δηλώνουν αναποφάσιστοι.