Σοβαρά επεισόδια στην Αλεξάνδρεια

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν την Παρασκευή ανάμεσα σε αντιπάλους και υποστηρικτές του προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, στην Αλεξάνδρεια. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο Κάιρο ήταν πιο ήρεμη, με αρκετούς να έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται μετά το μεσημέρι στην πλατεία Ταχρίρ.

Δεκάδες διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, κρατώντας μπαστούνια και σπαθιά, σύμφωνα με μάρτυρες, που επικαλείται το Reuters, ενώ αρκετά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου.

Οι συμπλοκές άρχισαν κοντά σε ένα τζαμί, όταν μέλη της αντιπολίτευσης, που μοίραζαν φυλλάδια κατά του Μόρσι, μια μέρα πριν το δημοψήφισμα για το αμφιλεγόμενο νέο Σύνταγμα της χώρας, συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του προέδρου.

Στο Κάιρο, αρκετοί υποστηρικτές του Μόρσι, κρατώντας σημαίες, πραγματοποίησαν μια τελευταία συγκέντρωση πριν το δημοψήφισμα, η οποία ήταν ειρηνική. Μετά το μεσημέρι, όμως, αρκετοί αντίπαλοι του προέδρου άρχισαν και πάλι να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ.

Το Κάιρο και άλλες πόλεις έχουν γίνει τόπος για βίαια επεισόδια τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, μετά την απόφαση του Μόρσι να διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες του και να φέρει προς ψήφιση ένα Σύνταγμα, το οποίο έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, αλλά και στις συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το δημοψήφισμα θα διαρκέσει δύο ημέρες, το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι δικαστές για τη διαδικασία.