Σε εθνικό διάλογο καλεί εκ νέου ο Μόρσι

Πρόσκληση σε διάλογο “εθνικής ενότητας” απηύθυνε για την Τετάρτη ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, εν μέσω της κλιμακούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας αλλά και βίας για την πολιτική που ακολουθεί.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Άμυνας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, κάλεσε σήμερα την αντιπολίτευση και τους υποστηρικτές του προέδρου σε διάλογο για να προσπαθήσουν να βρουν μια έξοδο από τη σημερινή κρίση, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Μena. Όπως διευκρίνισε στις συνομιλίες θα συμμετέχει και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, όπως έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Η νέα προσπάθεια του προέδρου δεν φαίνεται για την ώρα να πείθει την αντιπολίτευση, που όπως μετέδωσε το Reuters, θα αποφασίσει την Τετάρτη για το εάν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα για διάλογο. Ωστόσο η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται και ο πρόεδρος Μόρσι, ανακοίνωσε ότι θα προσέλθει σε διάλογο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά αλλά και υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, αντίπαλοι του προέδρου κατόρθωσαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, να περάσουν ειρηνικά σήμερα ένα από τα οδοφράγματα που εμπόδιζαν την πρόσβαση στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο φρουρείται από τον στρατό και άρματα μάχης.

Νωρίτερα η προεδρία της χώρας ανακοίνωσε ότι όσοι πολίτες συλλαμβάνονται από το στρατό κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα, που έχει καθοριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου, θα δικάζονται από αστικά δικαστήρια και όχι από στρατοδικεία.

Πρόκειται για μια ανακοίνωση στην οποία προέβη η προεδρία προκειμένου να καθησυχάσει τα πνεύματα και τη φημολογία που θέλει το νέο νόμο να επιτρέπει την παραπομπή των πολιτών σε στρατιωτικά δικαστήρια, μετά την απόφαση του Μόρσι να εξουσιοδοτήσει το στρατό να συλλαμβάνει πολίτες.

Παγώνει το αίτημα δανεισμού από το ΔΝΤ

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό την Τρίτη το Κάιρο ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο είχε απευθυνθεί για δανεισμό ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να παγώσει τη διαδικασία.

"Υπό το φως των γεγονότων στην περιοχή, οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν να αναβληθεί η εξέταση του αιτήματός τους" από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε μια εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ παραμένει σε "ετοιμότητα" για να υποστηρίξει τη χώρα.