Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις Κούρδων πολιτικών και ακτιβιστών

Στη σύλληψη περίπου 60 Κούρδων ακτιβιστών και πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος της Σιίρτ, προχώρησε το Σάββατο η τουρκική αστυνομία, που έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό κατά όσων θεωρεί ότι έχουν σχέση με το PKK.

Στο πλαίσιο συντονισμένων επιχειρήσεων σε τρεις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας η αστυνομία συνέλαβε μεταξύ άλλων τον δήμαρχο της Σιίρτ, Σελίμ Σαντάκ.

Από το 2009 οι τουρκικές αρχές έχουν φυλακίσει δεκάδες Κούρδους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές της Τουρκίας έκαναν άλλο ένα βήμα προς την ενδεχόμενη παραπομπή σε δίκη Κούρδων βουλευτών οι οποίοι κατηγορούνται για σχέσεις με αυτονομιστές, επιδιώκοντας την άρση της ασυλίας τους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών αυτών.

Περίπου 190 εκλεγμένα στελέχη του BDP βρίσκονται ήδη στη φυλακή, περιλαμβανομένων 37 δημάρχων. Έξι βουλευτές του κόμματος είναι επίσης στη φυλακή αφού δεν τους επετράπη να πάρουν τις έδρες που κέρδισαν στις εκλογές του 2011.