ΗΑΕ: Διαμαρτύρονται για την κρίτικη ότι δεν δέχονται Σύρους πρόσφυγες

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Ανουάρ Γκαργκάς, κάλεσε "άδικη" την κριτική από μέρος των ΜΜΕ και πολιτικών οργανώσεων για την άρνηση των αραβικών χωρών να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα τους σε πρόσφυγες από τη Συρία.

Ο Γκαργκάς έκανε τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου που έγινε στο Κάιρο.

"Βλέπουμε κριτική που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και μια ύποπτη διαστρέβλωση των θέσεων πολλών αραβικών κρατών που αφορά τους Σύρους πρόσφυγες από μια μερίδα πολιτικών και πληροφοριακών κύκλων," είπε ο υπουργός.

Ο Γκαργκάς ισχυρίζεται ότι τα Εμιράτα έχουν φιλοξενήσει 100.000 Σύρους από την αρχή της τετράχρονης σύρραξης στη χώρα και έχουν παράσχει χρηματική βοήθεια 530 εκατομμυρίων δολαρίων στη Δαμασκό.

Αρκετά Δυτικά μέσα έχουν ασκήσει κριτική στα κράτη του Κόλπου με τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα για την απροθυμία τους να παρέξουν άσυλο σε Σύρους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στη χώρα τους. Η διευθύντρια του παραρτήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του παρατηρητηρίου Human Rights Watch, Σάρα Λία Γουίτσον, έχει επίσης καταδικάσει την Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κάταρ για την φερόμενη αποφυγή τους να φιλοξενήσουν Σύρους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, περίπου 500.000 μετανάστες, κυρίως από εμπόλεμες χώρες στη Μέση ανατολή και Βόρεια Αφρική, έχουν φτάσει στην Ευρώπη από τις αρχές του 2015, και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.