Σε εμφύλιο εξελίσσεται η νέα κλιμάκωση του Κουρδικού στην Τουρκία

Σε εμφύλιο πόλεμο εξελίσσεται ο νέος κύκλος κλιμάκωσης του Κουρδικού στην Τουρκία με την Άγκυρα να έχει ανοίξει μέτωπο με τις δυνάμεις των Κούρδων και του PKK. Στην νοτιοανατολική πόλη Τσιζρέ, στα σύνορα με το Ιράκ, επίκεντρο σκληρών συγκρούσεων, από την περασμένη Παρασκευή επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Στην πόλη όμως έχουν σκοτωθεί 32 Κούρδοι, αντάρτες σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, και ένας άμαχος. Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έδωσε έναν διαφορετικό απολογισμό, λέγοντας πως 21 άμαχοι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Τσιζρέ.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης ότι δεν θα δοθεί η άδεια να εισέλθουν στο Τσιζρέ οι φιλοκούρδοι Τούρκοι βουλευτές που πραγματοποιούν πορεία προς την πόλη αυτή.

Αγνοώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας, την ώρα που το κόμμα τους δέχεται πυρά από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φιλοκούρδοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και υπουργοί, επιχείρησαν σήμερα να κάνουν πορεία προς το Τσιζρέ.

Η σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχει ενταθεί μετά την κατάρρευση μιας κατάπαυσης του πυρός τον Ιούλιο που σταμάτησε την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία είχε αρχίσει το 2012, και προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και ο ηγέτης του, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατηγορούν τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα AKP ότι ενισχύουν τα εθνικιστικά αισθήματα ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου και ασκούν καταστολή στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία.

Γραφεία του HDP έγιναν στόχοι και μερικά πυρπολήθηκαν σε μια σειρά οχλοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε όλη τη χώρα από εθνικιστές.