Με τεράστια ποσά επικηρύσσει η Τουρκία τους “τρομοκράτες”

Με ποσά εκατομμυρίων λιρών αλλά και εκατομμυρίων ευρώ, η Τουρκία επικηρύσσει τους "τρομοκράτες". Η ανακοίνωση έρχεται ενώ η Άγκυρα έχει ανοίξει πολεμικά μέτωπα επιχειρήσεων τόσο προς τους τζιχαντιστές του ISIS όσο και εναντίον των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Oι τουρκικές αρχές θα καταβάλλουν έως και 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (1,23 εκατομμύρια ευρώ) σε εκείνους που συνεισφέρουν στη μάχη εναντίον των «τρομοκρατών» σύμφωνα με ένα νέο νόμο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η αποζημίωση που θα δίδεται στους πληροφοριοδότες θα εξαρτάται από την «αξία της πληροφορίας που θα συμβάλλει στην πρόληψη των τρομοκρατικών εγκλημάτων και στην σύλληψη των υπόπτων» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου.

Όσοι δίνουν πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα ενός «φερόμενου τρομοκράτη» ή της τοποθεσίας όπου βρίσκεται θα λαμβάνουν έως και 200.000 τουρκικές λίρες (61.000 ευρώ) εφόσον δεν εμπλέκονται και οι ίδιοι στις «τρομοκρατικές ενέργειες» που καταγγέλλουν.

Το ποσό της αποζημίωσης θα πολλαπλασιαστεί επί 20 και θα ανέλθει στα 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες στην περίπτωση που ο ύποπτος είναι ο αρχηγός μια «τρομοκρατικής οργάνωσης» ή στην περίπτωση που η εγκληματική ενέργεια που καταγγέλλεται είναι αρκετά σοβαρή και προκαλεί «προβλήματα».

Ο πληροφοριοδότης δεν είναι υποχρεωτικό να έχει την τουρκική υπηκοότητα για να διεκδικήσει την αποζημίωση, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Οι τουρκικές αρχές είχαν και στο παρελθόν προσφέρει παρόμοιες αμοιβές έναντι πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικά εγκλήματα ή υπόπτους, ωστόσο δεν είχαν ποτέ προσφέρει ένα τόσο μεγάλο ποσό από τότε που η Τουρκία ξεκίνησε την «αντιτρομοκρατική» της εκστρατεία.