Κύμα συλλήψεων στελεχών του PKK και του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σήμερα, για δεύτερη συνεχή ημέρα, σε δεκάδες συλλήψεις σε πόλεις όλης της χώρας προσώπων με διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η νέα αυτή επιχείρηση διεξήχθη κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τα Άδανα (στο νότο), το Ικόνιο (στην κεντρική χώρα) και την Μανίσα (βορειοδυτική Τουρκία), διευκρίνισαν τα πρακτορεία ειδήσεων Dogan και Ανατολή.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας είχε ήδη πραγματοποιήσει χθες μεγάλη επιχείρηση εναντίον προσώπων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη του ΙΚ, του ΡΚΚ και της άκρας αριστεράς. Στην επιχείρηση μετείχαν χιλιάδες αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, 320 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, μεταξύ των οποίων δεκάδες ξένοι υπήκοοι.

Οι συλλήψεις σημειώνονται την ίδια ώρα που πραγματοποιούνται αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των θέσεων του ΙΚ στη Συρία και στόχων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Η τουρκική κυβέρνηση απέδωσε στην τζιχαντιστική οργάνωση ΙΚ την επίθεση αυτοκτονίας τη Δευτέρα στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα συριακά σύνορα, στην οποία 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατό τραυματίστηκαν. Έκτοτε, το PKK αύξησε τις επιθέσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων της τάξης, σε αντίποινα όπως δηλώνει, για την επίθεση στο Σουρούτς, στόχος της οποίας ήταν μαχητικοί νέοι της αριστεράς, υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος.