Ο πρόεδρος του Ισημερινού επέκρινε τις διαδηλώσεις για τον Πάπα

Την παραμονή της άφιξης του πάπα Φραγκίσκου στον Ισημερινό, ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα επέκρινε χθες Σάββατο όσους παίρνουν μέρος στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, υποστηρίζοντας ότι είχαν στόχο να αμαυρώσουν το πρώτο σκέλος της περιοδείας του ποντίφικα στη Λατινική Αμερική, από όπου κατάγεται.

Χιλιάδες διαδηλωτές διαδηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες για να καταγγείλουν την αύξηση της φορολογίας και τον κυβερνητικό αυταρχισμό, όπως λένε. Σημειώθηκαν επεισόδια την Πέμπτη έξω από το προεδρικό μέγαρο, όταν αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

"Φθάνει πια όλη αυτή η βία, η ανανδρία!", είπε ο Κορέα, ο χαρισματικός 52χρονος πολιτικός ο οποίος κυβερνά τη χώρα των Άνδεων από το 2007.

Ο Κορέα επισήμανε επίσης ότι οι αλλαγές στη φορολογία αφορούν μόνο τους πολύ πλούσιους πολίτες και κατήγγειλε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησής του. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, προβλήθηκαν εικόνες με διαδηλωτές να χτυπούν τις ασπίδες αστυνομικών.

"Είναι πολύ λυπηρό το ότι αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε για αυτό πριν από την άφιξη του πάπα", πρόσθεσε ο πρόεδρος στην εβδομαδιαία τηλεοπτική του εκπομπή.

Ο Αργεντινός ποντίφικας ξεκινά από σήμερα μια περιοδεία στον Ισημερινό, τη Βολιβία και την Παραγουάη (5η-13η Ιουλίου). Είναι η πρώτη φορά που ο Φραγκίσκος θα επισκεφθεί τη Λατινική Αμερική μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και επίσης είναι η πρώτη περιοδεία του στο εξωτερικό μετά τη δημοσιοποίηση μιας παπικής εγκυκλίου η οποία χαρακτηρίστηκε ορόσημο, καθώς καλεί να υπάρξει προστασία του περιβάλλοντος.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων κήρυξαν μορατόριο κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης του πάπα στον Ισημερινό σε ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπό του.

Ένας από αυτούς, ο Αντρές Πάες, αναφέρθηκε ονομαστικά από τον Κορέα χθες, ο οποίος κατήγγειλε πως υποκινεί βία. Ο Πάες, βουλευτής της αντιπολίτευσης, το διέψευσε κατηγορηματικά.

"Οι κατηγορίες αυτές είναι βάρβαρες", υποστήριξε ο Πάες, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την επίσκεψη του πάπα, αναμιγνύοντας το καλωσόρισμα του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με επικρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων.

"Αυτή είναι μια κυβέρνηση που κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχόταν οκτώμισι χρόνια πριν", συνέχισε ο Πάες, αποκαλώντας τον πρόεδρο Κορέα έναν αυταρχικό ηγέτη που αγνοεί το λαό.

Ο Κορέα, που οι υποστηρικτές του επισημαίνουν πως αγωνίζεται υπέρ της φτωχής πλειονότητας του πληθυσμού ενώ οι επικριτές του χαρακτηρίζουν καουντίγιο—χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό όρο για δικτάτορες και αυταρχικούς ηγέτες του παρελθόντος στη Λατινική Αμερική—εξελέγη το 2006, υποσχόμενος δικαιότερη κατανομή του πλούτου και την προστασία του φυσικού πλούτου του Ισημερινού.

Διαφημιστικές πινακίδες και πόστερ, σε μερικές περιπτώσεις με φράσεις του Φραγκίσκου, έχουν αναρτηθεί σε όλο το Κίτο, ενόψει της επίσκεψης του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ορισμένοι σχεδιάζουν να κατασκηνώσουν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας για να τον υποδεχθούν.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πιστοί αναμένεται να συρρεύσουν στο Κίτο και στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαγιακίλ για να δουν από κοντά τον πάπα στις λειτουργίες που θα γίνουν σε ανοικτούς χώρους.