“Δραπετεύει” ο πρόεδρος του Σουδάν από τη Νότια Αφρική

Ο Σουδανός πρόεδρος Όμαρ αλ Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), θα αναχωρήσει σήμερα από το Γιοχάνεσμπουργκ όπως ήταν προγραμματισμένο μετά την συμμετοχή του στην σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, παρά την απαγόρευση της εξόδου του από την χώρα από νοτιοαφρικανικό δικαστήριο.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας του Σουδάν, Μοχάμεντ Χάτεμ, επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς ότι ο πρόεδρος αλ Μπασίρ θα αναχωρήσει σήμερα από την Νότια Αφρική. 

Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, το οποίο συνεδρίασε χθες κατόπιν προσφυγής μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, απαγόρευσε την έξοδο του Σουδανού προέδρου από την χώρα τουλάχιστον έως ότου αποφανθεί η νοτιοαφρικανική δικαιοσύνη σχετικά με το αίτημα για την σύλληψή του που απηύθυνε το ΔΠΔ. Σχετική ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διεξαχθεί αργά σήμερα το απόγευμα στην Πρετόρια. 

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ζήτησε αργά το Σάββατο από τις αρχές της Νότιας Αφρικής να συλλάβουν τον πρόεδρο του Σουδάν,καθώς εναντίον του εκρεμμούν δύο εντάλματα σύλληψης, του 2009 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του 2010 για γενοκτονία. Και τα δύο σχετίζονται με το Νταρφούρ, την περιοχή στο δυτικό Σουδάν, η οποία μαστίζεται από την βία από το 2003.Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε αυτήν την σύγκρουση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την εφαρμογή των ενταλμάτων σύλληψης του ΔΠΔ, ζήτησε παράλληλα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Όμως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε Σιμπαράσε Μουμπενγκέγκουι, απάντησε: "Σε όλον τον κόσμο, οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών χαίρουν ασυλίας. Η Αφρικανική Ένωση δηλώνει ως εκ τούτου ότι κανένα δικαστήριο στον κόσμο δεν μπορεί να αφαιρέσει την ασυλία αυτή από έναν εν ενεργεία αρχηγό κράτους". 

Ο 71χρονος Μπασίρ ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία έπειτα από πραξικόπημα το 1989 και επανεξελέγη τον Απρίλιο με 94% των ψήφων για μια νέα πενταετή θητεία, έχει περιορίσει από το 2009 αρκετά τα ταξίδια του στο εξωτερικό, προτιμώντας τις χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στο ΔΠΔ.