Φινλανδία: Μεγάλη κάμψη για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο της από το 2011, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Helsingin Sanomat, μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία.

Μόνο το 11% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν "καλό" ή "πολύ καλό" το έργο της κυβέρνησης ενώ σχεδόν έξι στους δέκα (61%) το χαρακτηρίζουν "κακό" ή "πολύ κακό". Οι υπόλοιποι δεν θέλησαν να εκφράσουν γνώμη.

Το 57% των Φινλανδών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αυτή κρίνουν εξάλλου ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους στόχους της στον οικονομικό τομέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη μεγαλύτερη κάμψη παρουσιάζουν οι συντηρητικοί του Εθνικού Συνασπισμού του Στουμπ ο οποίος διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία τον Γίρκι Κατάινεν όταν ο τελευταίος ανέλαβε θέση αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον περασμένο Ιούνιο.

Οι ψηφοφόροι επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί δεν έλαβε τα σωστά μέτρα ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία. Ο Στουμπ έχει ζητήσει από τους Φινλανδούς να τον στηρίξουν με την εμπιστοσύνη τους ώστε να προωθήσεις τις μεταρρυθμίσεις που δεν είχε τον χρόνο να εφαρμοσει.

Το Σάββατο, δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ilta-Lehti έδινε ποσοστό 23,5% στο Κεντρώο Αγροτικό Κόμμα που εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές. Οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 17%, μπροστά από τους λαϊκιστές Αληθινούς Φινλανδούς (16,6%) και τον συντηρητικό Εθνικό Συνασπισμό (16,2%).

Στις 19 Απριλίου περίπου 4,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν τους 200 βουλευτές της χώρας. Πάντως το 17,1% των Φινλανδών έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων.

Η δημοσκόπηση της Helsingin Sanomat διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Απριλίου σε δείγμα 1.002 προσώπων.