Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στη Βεγγάζη, σε νέο κύκλο εμφυλίου

Τρία χρόνια μετά την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης, που υποστηρίχθηκε από το NATO και είχε αποτέλεσμα να ανατραπεί το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη βρίσκεται σε νέα κρίσιμη καμπή, καθώς ισλαμιστικές, αντι-ισλαμιστικές, περιφερειακές και πολιτικές οργανώσεις εμπλέκονται σε σφοδρές, εμφύλιες συγκρούσεις.

Εδώ και δύο εβδομάδες, στη Βεγγάζη οι μάχες διεξάγονται ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ - ο οποίος είχε αποστατήσει από τις ένοπλες δυνάμεις του Καντάφι και έχει οργανώσει δικό του στρατό- και ισλαμιστές. 

Ο απολογισμός των νεκρών από τις σφοδρές συγκρούσεις που διεξάγονται στην Βεγγάζη από το πρωί, φτάνει τουλάχιστον τα 20 άτομα -  ανάμεσα στους νεκρούς είναι τουλάχιστον 11 άνδρες του λιβυκού στρατού. Σύμφωνα με γιατρούς σε νοσοκομεία της περιοχής περίπου 70 άλλοι τραυματίστηκαν.  

Ο σμήναρχος Σάαντ αλ Ουερφάλι, διοικητής της αεροπορικής βάσης της Βεγγάζης και πιστός στον αποστάτη στρατηγό, είπε ότι οι μάχες ξέσπασαν όταν ισλαμιστές αντάρτες, περιλαμβανομένων μαχητών της Άνσαρ αλ Σαρία- παρακλάδι της Αλ Κάιντα, επιτέθηκαν με βαρέα όπλα εναντίον μιας βάσης του στρατού.   

Το νέο ξέσπασμα βίας στη Βεγγάζη οδήγησε το υπουργείο Παιδείας να αναστείλει τις εξετάσεις του τέλους της χρονιάς στα γυμνάσια και στα λύκεια στην περιοχή, ενώ τα νοσοκομεία έκαναν επείγουσες εκκλήσεις για αιμοδοσία. Η πόλη έχει σχεδόν παραλύσει, καθώς δεν έπαψαν να ακούγονται ήχοι βαρέων όπλων όλο το πρωί, σύμφωνα με κατοίκους.

Ο Μοχάμεντ Αλ Χιτζάζι, εκπρόσωπος της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Χαλίφα Χάφταρ, κάλεσε τους κατοίκους που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.  

Οι συγκρούσεις είναι οι σφοδρότερες από την 16η Μαΐου, όταν ο στρατηγός Χάφταρ άρχισε την εκστρατεία του, που τιτλοφόρησε "Αξιοπρέπεια", για να εξοντώσει, σύμφωνα με τον ίδιο, τις "τρομοκρατικές οργανώσεις". Την ημέρα εκείνη είχαν αναφερθεί 76 νεκροί.