Χάος και αναρχία στη Λιβύη – Κλείνουν πρεσβείες- Διεθνής ανησυχία

Σύγχυση επικρατεί σήμερα σχετικά με την κατάσταση στην Τρίπολη, μετά την επίθεση και εισβολή στο κοινοβούλιο παραστρατιωτικής οργάνωσης χθες, η οποία απαίτησε την αναστολή των εργασιών του.

Την ευθύνη για τη επίθεση ανέλαβε ο "Εθνικός Στρατός της Λιβύης", μια παραστρατιωτική ομάδα υπό την ηγεσία του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ,  στρατηγός εν αποστρατεία ο οποίος είχε πάρει μέρος στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. 

Η κατάσταση είναι επίσης τεταμένη στη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη), όπου ο Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσε την Παρασκευή μια επιχείρηση εναντίον βαριά οπλισμένων ισλαμιστικών οργανώσεων που έχουν κάνει την πόλη φέουδό τους. Οι συγκρούσεις αυτές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 79 ανθρώπους, ενώ 141 τραυματίσθηκαν. Το αεροδρόμιο της πόλης δέχθηκε το βράδυ επίθεση με ρουκέτες και θα παραμείνει κλειστό έως τις 25 Μαΐου. 

Την ίδια ώρα, οι ειδικές δυνάμεις του στρατού ανακοίνωσαν ότι αυτομολούν και στηρίζουν τον Χάφταρ στον αγώνα του κατά των ισλαμιστών στη Βεγγάζη. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θέλει να "εκκαθαρίσει" τη χώρα από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές αλλά κατηγορείται από την κυβέρνηση για απόπειρα πραξικοπήματος.

Κλείνουν οι πρεσβείες ξένων χωρών

Ο σαουδάραβας πρεσβευτής στη Λιβύη, Μοχάμαντ Μαχμούντ Αλ-Άλι, δήλωσε πως "η πρεσβεία και το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας έκλεισαν και όλα τα μέλη της διπλωματικής αποστολής αναχώρησαν από την Τρίπολη" με ειδική πτήση.  

Πριν τρεις ημέρες, την πρεσβεία και το προξενείο της στην Τρίπολη έκλεισε και η Αλγερία, λόγω μιας "πραγματικής και άμεσης απειλής" εναντίον των διπλωματών της. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι "ανησυχεί πολύ για τη συνέχιση της επιδείνωσης" της κατάστασης στη Λιβύη και κάλεσε "όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε προσφυγή στη βία" και "να εργασθούν μαζί για να ευνοήσουν μια επιτυχημένη μετάβαση" στην δημοκρατία. 

Τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι, η ...Αραβική Άνοιξη στην Λιβύη αποδεικνύεται πολύ ακριβή. Από το 2011, η χώρα μαστίζεται από εσωτερικές μάχες φυλών και ανταρτών που διεκδικούν ένα μερίδιο της πίτας και συνεχείς αλλαγές κυβερνήσεων, απαγωγές, βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες.

Ιδιαίτερα η Βεγγάζη, αποτελεί προπύργιο πολλών ένοπλων ισλαμιστικών πολιτοφυλακών και σχεδόν καθημερινά σημειώνονται οδομαχίες