Πόλεμος ενόπλων γύρω από το κοινοβούλιο της Λιβύης

Ημέρες Αραβική Άνοιξης ζει σήμερα η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, όπου από το πρωί μάχες με αληθινά πυρά διεξάγονται στο κέντρο της πόλης.  

Φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων εισήλθε στην Τρίπολη από τον δρόμο του αεροδρομίου και κατευθύνθηκε προς το κτίριο του Κοινοβουλίου, γύρω από το οποίο εκτυλίχθηκαν πολύωρες συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων και του στρατού.

Σύμφωνα με τον Λίβυο βουλευτή Ομαρ Μπουσάχ στο Reuters, οι ένοπλοι επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, εισέβαλαν στα γραφεία βουλευτών και στη συνέχεια πυρπόλησαν το κτίριο.

Το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ένοπλοι έχουν κλείσει τους δρόμους που οδηγούν στην έδρα του κοινοβουλίου και σφοδρά πυρά ακούγονται από πολλές περιοχές της Τρίπολης.   

Την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση ανέλαβε ο "Εθνικός Στρατός της Λιβύης", μια παραστρατιωτική ομάδα υπό την ηγεσία του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ,  στρατηγός εν αποστρατεία ο οποίος είχε πάρει μέρος στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Εν τω μεταξύ, από τις συγκρούσεις ενόπλων ομάδων την Παρασκευή στη Βεγγάζη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 άνθρωποι και 141 τραυματίστηκαν. Οι μάχες άρχισαν όταν ο Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσε επιχείρηση εναντίον άλλων ένοπλων ομάδων τις οποίες αποκάλεσε "τρομοκρατικές"

Η Τρίπολη χαρακτήρισε την επιχείρηση "μια δράση εκτός της κρατικής νομιμότητας και πραξικόπημα".  

Τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι, η ...Αραβική Άνοιξη στην Λιβύη αποδεικνύεται πολύ ακριβή. Από το 2011, η χώρα μαστίζεται από εσωτερικές μάχες φυλών και ανταρτών που διεκδικούν ένα μερίδιο της πίτας και συνεχείς αλλαγές κυβερνήσεων, απαγωγές, βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες.

Ιδιαίτερα η Βεγγάζη, αποτελεί προπύργιο πολλών ένοπλων ισλαμιστικών πολιτοφυλακών και σχεδόν καθημερινά σημειώνονται οδομαχίες