Τουρκία: Πέντε συλλήψεις για την τραγωδία στο ορυχείο

Πέντε ανώτερα στελέχη της εταιρείας που εκμεταλλευόταν το ορυχείο στην Τουρκία - όπου την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε το εργατικό δυστύχημα με 301 νεκρούς - συνελήφθησαν σήμερα με την κατηγορία της δολοφονίας εξ αμελείας.

Οι συλλήψεις των πέντε στελεχών της εταιρείας Soma Holding ακολούθησαν την χθεσινή προσαγωγή και ανάκριση 25 προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων της επιχείρησης στο ανθρακωρυχείο στην πόλη Σόμα.

"Δεν υπήρξε αμέλεια από την πλευρά μας", είχε πει δύο ημέρες πριν συλληφθεί ο επιχειρησιακός διευθυντής της επιχείρησης, Ακίν Τσελίκ. "Εργάζομαι σε ορυχεία 20 χρόνια, και δεν έχω γίνει ποτέ αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού".

Αξιωματούχοι στη Σόμα ανέφεραν ότι το ορυχείο περνούσε ανά εξάμηνο από επιθεώρηση για τα μέτρα ασφαλείας των χώρων εργασίας από αρμόδιους επιθεωρητές του τουρκικού κράτους. Στον τελευταίο τέτοιο έλεγχο των μέτρων ασφαλείας, τον περασμένο Μάρτιο, δεν είχε καταγραφεί κανένα πρόβλημα.

Η αιτία της έκρηξης στο ορυχείο στη πόλη Σόμα της δυτικής Τουρκίας όπου σκοτώθηκαν 301 άνθρωποι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση των ανθρακωρύχων που αγνοούνταν ολοκληρώθηκαν και επίσημα το Σάββατο.

Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για το δυστύχημα αν και πολλοί επικρίνουν την φιλική σχέση του Ερντογαν με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας.

Μετά την καταστροφή, σε πολλές πόλεις της Τουρκίας έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης με τους διαδηλωτές να απαιτούν την παραίτηση της.

Μιλώντας στην Άγκυρα , ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα θύματα και οι οικογένειες τους έχουν την στήριξη της κυβέρνησης και υποσχέθηκε μια εξαντλητική έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος.