Τουρκία: 24 συλλήψεις για τους 301 νεκρούς ανθρακωρύχους

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα 24 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων διευθυντικά στελέχη και μέλη του προσωπικού της μεταλλευτικής εταιρίας, στο πλαίσιο της έρευνας για την καταστροφή στο ορυχείο την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα τελευταία από τα 301 θύματα τάφηκαν σήμερα.  

Μετά από πολύωρη ανάκριση, το δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση τριών από τους 24 υπόπτους, που συνελήφθησαν για αμέλεια και "πρόκληση πολλαπλών θανάτων", σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης

Ο γενικός διευθυντής της μεταλλευτικής εταιρίας Soma Madencilik και ο διευθυντής του εργοστασίου περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες, μετέδωσε το CNN Turk, προσθέτοντας πως 28 εισαγγελείς έχουν διοριστεί για την έρευνα. 

Ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχινέρ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως μια αρχική έκθεση για τις πιθανές αιτίες του δυστυχήματος, δείχνει πως η πυρκαγιά είναι πιθανό να προκλήθηκε από καιόμενο κάρβουνο που είχε έρθει σε επαφή με τον αέρα.

Η επιχείρηση διάσωσης στο ανθρακωρυχείο τερματίστηκε χθες αφού ανασύρθηκαν και οι τελευταίες δύο σοροί εργαζομένων, η κηδεία των οποίων έγινε σήμερα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, όπως και η εταιρεία Soma Komur Isletmeleri έχουν αρνηθεί ότι υπήρξε αμέλεια. Δεσμευόμενος ότι "θα χυθεί άπλετο φως" στα αίτια του δυστυχήματος, ο Ερντογάν απέδωσε την καταστροφή αυτή στη μοίρα, προκαλώντας νέο κύμα λαϊκής οργής εναντίον του.  

Η καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο τους ιδιοκτήτες ορυχείων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι παραμελούν τα μέτρα ασφαλείας για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος, και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με τους βιομηχάνους και επιδεικνύει έλλειψη ευαισθησίας.