Τουρκία: Νέες μάχες με την αστυνομία στη Σόμα

Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν σήμερα οργισμένοι στο κέντρο της πόλης Σόμα- στο ορυχείο της οποίας έχασα άδικα τη ζωή τους περίπου 300 εργάτες- ζητώντας δικαίωση για τον θάνατο των φίλων, συγγενών και συναδέλφων τους.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν το εμπορικό κέντρο της πόλης και προσπάθησαν να φτάσουν στα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης και του εργατικού συνδικάτου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ερντογάν και ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.  "Σόμα, μην κοιμάσαι, μην ξεχνάς τους ανθρακωρύχους", ήταν το σύνθημα που επικρατούσε στη συγκέντρωση. "Κανένα κάρβουνο δεν θα ζεστάνει τα παιδιά εκείνων που πέθαναν στο ορυχείο" έγραφε ένα χειρόγραφο πλακάτ που ξεχώριζε ανάμεσα στο πλήθος.

Η τουρκική αστυνομία παρενέβη με τον γνωστό τρόπο - με δακρυγόνα και αντλίες νερού υπό πίεση- για αν διαλύσει το πλήθος και το κέντρο της Σόμα μετατράπηκε για άλλη μία φορά σε πεδίο μάχης. Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου οι αστυνομικοί πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες ενάντια στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, όπου στεγάζονται πολλά καταστήματα, τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες αλλά και η έδρα του τοπικού εργατικού συνδικάτου.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν.

Eν τω μεταξύ, οι μαζικές ταφές των άτυχων εργατών του ορυχείου συνεχίζονται στο νεκροταφείο της πόλης, όπου οι τάφοι που έχουν ανοιχτοί ο ένας δίπλα στον άλλον, γεμίζουν με γοργούς ρυθμούς. Οι συγγενείς των θυμάτων αποχαιρετούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σχεδόν κάθε οικογένεια στην περιοχή είχε τουλάχιστον ένα εργαζόμενο στο ορυχείο.

Στα έγκατα της γης παραμένουν εγκλωβισμένοι άλλοι 18 ανθρακωρύχοι, χωρίς ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί. Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα φτάσει τελικά τους 302.