Ορυχείο Σόμα: Η φωτιά ευθύνεται, όχι εμείς, λέει η διαχειρίστρια εταιρεία

Καμία αμέλεια από πλευράς της για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 300 ανθρώπους, δεν αναγνωρίζει η διαχειρίστρια εταιρεία του ορυχείου της Σόμα.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, η έκρηξη που σημειώθηκε στις στοές του με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά δεν συνδέεται με ηλεκτρικό υποσταθμό όπως μεταδόθηκε αρχικά από κάποια μέσα, αλλά ότι η συγκέντρωση θερμότητας οδήγησε στην μερική του κατάρρευση.

Διαβάστε: Τα περισσότερα εργατικά δυστυχήματα γίνονται στην Τουρκία

"Ακόμη δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα. Δεν υπάρχει δική μας αμέλεια σε αυτό το περιστατικό. Όλοι εργαζόμασταν με την καρδιά και την ψυχή μας", δήλωσε ο Ακίν Τσελίκ, διευθυντής της μονάδας του ορυχείου που διαχειρίζεται η Soma Holding.

"Ήταν ένα αδιανόητο δυστύχημα σε έναν τόπο όπου έχουν σημειωθεί πολύ λίγα δυστυχήματα τα τελευταία 30 χρόνια", δήλωσε ο Αλπ Γκουρκάν, ο πρόεδρος της Soma Holding και ιδιοκτήτης του ορυχείου.

Διαβάστε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των διασωστών: Εγκλωβισμένοι ανθρακωρύχοι ανάσαιναν εκ περιτροπής για να σωθούν!

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών είναι 284, ενώ 18 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Ωστόσο δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες ότι θα βρεθούν ζωντανοί.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, 363 ανθρακωρύχοι κατάφεραν να απομακρυνθούν από το ορυχείο όταν εκδηλώθηκε η φωτιά την Τρίτη και 122 νοσηλεύονται. Όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο ορυχείο εργάζονταν 787 ανθρακωρύχοι.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δήλωσε επίσης ότι το ορυχείο είχε επιθεωρηθεί 11 φορές την τελευταία πενταετία και δεν υπάρχουν "παράθυρα" στους τουρκικούς κανονισμούς ασφαλείας των ορυχείων.

"Αυτό το ορυχείο επιθεωρήθηκε ενδελεχώς 11 φορές από το 2009", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα ο εκπρόσωπος του AKP Χουσεϊν Τσελίκ.