Τα περισσότερα εργατικά δυστυχήματα γίνονται στην Τουρκία

Νεκρούς εξακολουθούν να ανασύρουν από τις στοές του ορυχείου της Σόμα τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και πλέον δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την ανεύρεση επιζώντων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων, η Τουρκία κρατά τη θλιβερή πρωτιά με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από εργατικά δυστυχήματα στην Ευρώπη.

"Σε 73 χρόνια περισσότεροι από 3.000 ανθρακωρύχοι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία", δήλωσε ο Κεμάλ Εζκάν, εκπρόσωπος του συνδικάτου IndustriALL Global Union με έδρα τη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, 282 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη στο ορυχείο αυτό της δυτικής Τουρκίας μετά το βραχυκύκλωμα ενός ηλεκτρικού μετασχηματιστή.

Διαβάστε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των διασωστών: Εγκλωβισμένοι ανθρακωρύχοι ανάσαιναν εκ περιτροπής για να σωθούν!

Αυτό είναι το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα που έχει σημειωθεί στην Τουρκία, όχι όμως το μοναδικό πολύνεκρο. Το 1992, 263 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ορυχείο του Ζόνγκουλντακ στη βόρεια Τουρκία.

Τρεις εβδομάδες πριν από την τραγωδία στο ορυχείο της Σόμα, το τουρκικό κοινοβούλιο αρνήθηκε να δημιουργήσει μια επιτροπή αρμόδια να ελέγξει την κατάσταση ασφαλείας των ορυχείων, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι προτάσεις που είχε υποβάλει σχετικά η αντιπολίτευση απορρίφθηκαν από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το υπουργείο Εργασίας της Τουρκίας απαντώντας στις κατηγορίες ανακοίνωσε ότι το ορυχείο της Σόμα είχε ελεγχθεί τον Μάρτιο και δεν είχε παρατηρηθεί καμία έλλειψη στον τομέα της ασφάλειας.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του βρέθηκαν εκ νέου στο στόχαστρο καθώς πολλοί τους θεωρούν υπεύθυνους για την τραγωδία. Μάλιστα ο Ερντογάν έγινε στόχος διαδηλωτών όταν επισκέφτηκε το ορυχείο της Σόμα και κατέφυγε σε σούπερ-μάρκετ για να προστατευτεί

Οι κηδείες των θυμάτων έγιναν χτες σε σπαρακτικό κλίμα ενώ βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πυροδότησε το δυστύχημα. Η αστυνομία κατέστειλε βίαια τις διαδηλώσεις.