Συρία: Δεκάδες θύματα από βομβαρδισμούς σε προπύργια του Άσαντ

Επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα και βλήματα όλμου στο κέντρο της Δαμασκού και σε περιοχή της Χόμς που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις σκόρπισαν σήμερα τον θάνατο, μια ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις εκλογές του Ιουνίου.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από δύο εκρήξεις κοντά σε πολυσύχναστη διασταύρωση στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας- στη συνοικία Ζάχρα- ανακοινώθηκε από τον κυβερνήτη της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου και εννέα από μια ρουκέτα που έπεσε αμέσως μετά στον ίδιο τομέα. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για εκρήξεις δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων και τουλάχιστον 37 νεκρούς.

Επίθεση με βλήματα όλμου έπληξαν το Τεχνικό Ινστιτούτο Μπαντρ αλ-Ντιν αλ-Χουσέιν στο κέντρο της Δαμασκού, στη σιιτική περιοχή Σάγουρ της συριακής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 50.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έχουν απωθήσει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις από τα περίχωρα της πρωτεύουσας, όμως κάτοικοι αναφέρουν ενίσχυση των επιθέσεων με ρουκέτες και όλμους εναντίον των κεντρικών περιοχών της Δαμασκού τις τελευταίες εβδομάδες.

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι - κυρίως γυναικόπαιδα -σκοτώθηκαν πριν δύο ημέρες από κυβερνητικούς βομβαρδισμούς  στην επαρχία του Χαλεπίου , όπου εδώ και μήνες γίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των ανταρτών και στου κυβερνητικού στρατού.  

Συνολικά, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 150.000 ανθρώπους τα τελευταία τρία χρόνια.