Συρία: Επισήμως υποψήφιος στις προεδρικές του Ιουνίου ο Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατέθεσε σήμερα επισήμως την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις αρχές Ιουνίου, διεκδικώντας μία τρίτη προεδρική θητεία και αψηφώντας την αντιπολίτευση και τη Δύση που ζητούν την απόσυρση του από την εξουσία, ως μέρος της πολιτική λύσης που θα τερματίσει τον εμφύλιο στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής διάβασε ενώπιον του κοινοβουλίου επιστολή, την οποία υπέβαλε ο Άσαντ στο συνταγματικό δικαστήριο και η οποία αναφέρει τα εξής: "Εγώ...ο δρ Μπασάρ Χάφεζ αλ Άσαντ...επιθυμώ να θέσω υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ελπίζοντας ότι το κοινοβούλιο θα την επικυρώσει". 

Η υποψηφιότητα του Άσαντ είναι η έβδομη που ανακοινώνεται επίσημα, για τις πρώτες "ανοικτές" προεδρικές εκλογές στη Συρία εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, κανένας από τους αντιπάλους του Σύρου προέδρου δεν προβλέπεται να αποτελέσει σοβαρή, έστω, πρόκληση- πόσο μάλλον να βάλει τέλος στα 44 χρόνια διακυβέρνησης της "δυναστείας" Άσαντ.  

Την ίδια ώρα, οι συριακές αρχές επέβαλαν περιορισμούς όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου των Σύρων προσφύγων στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 3η Ιουνίου. 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εθνικής εκλογικής επιτροπής,δικαίωμα να λάβουν μέρος στη διαδικασία έχουν μόνον όσοι διέσχισαν νόμιμα τα σύνορα για να μεταβούν σε κάποια γειτονική χώρα.   Από το 1 εκατομμύριο και πλέον πρόσφυγες, σχεδόν το 88% έχουν διέλθει νόμιμα από τη Μασνάα, το μεθοριακό πέρασμα με το Λίβανο, και μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αν και το ίδιο ισχύει για την Ιορδανία, εξαιρείται η πλειονότητα των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και το Ιράκ.

Επίσης, η εκλογική επιτροπή της Συρίας υποσχέθηκε βρει "ικανοποιητικές λύσεις" για τους πολίτες που κατοικούν στις περιοχές που πλήττονται από τη βία,  ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία.