Ερντογάν: Μη διαδηλώνετε για τον 15χρονο, δεν είναι δημοκρατικό!

Εναντίον των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που έχουν κατακλύσει από χθες τους δρόμους πολλών πόλεων της Τουρκία, για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, στράφηκε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν.  

Αμέσως μετά την κηδεία του άτυχου αγοριού, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις μαζικές διαδηλώσεις- οι οποίες συνοδέυονται από βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία- "μη δημοκρατικές", ερεθίζοντας ακόμα περισσότερο το λαϊκό αίσθημα οργής. 

"Προσπαθούν να βάλουν φωτιά στους δρόμους 18 ημέρες πριν από τις εκλογές, αυτό δεν είναι δημοκρατική στάση", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, την ώρα που η αστυνομία χρησιμοποιούσε κανόνια νερού και δακρυγόνα για να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και στο κέντρο της Άγκυρας, με δεκάδες τραυματίες.

"Απευθύνω έκκληση προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και της μη κυβερνητικές οργανώσεις που προκαλούν επεισόδια να επιδείξουν υπευθυνότητα. Όποιος έχει προβλήματα πρέπει να τα λύσει στην κάλπη στις 30 Μαρτίου" είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε τον Ερντογάν "να ζητήσει τουλάχιστον συγνώμη" για τον θάνατο του αγοριού, όπως είχε γίνει στην Ελλάδα, με τον θάνατο του Α. Γρηγορόπουλου.  

"Το ίδιο είχε γίνει και στην Ελλάδα, αλλά εκεί παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη" είπε ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σήμερα έγινε η κηδεία του άτυχου αγοριού, στην οποία παρευρεύθηκαν χιλιάδες άτομα ενώ ο τουρκικός Τύπος συγκρίνει τον 15χρονο Μπερκίν Ελβάν με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. 

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας με δακρυγόνα, πέτρες, βόμβες μολότοφ και αντλίες νερού συνεχίζονται μεχρι αυτή την ώρα, το βράδυ της Τετάρτης, σε οδοφράγματα της Κωσταντινούπολης και άλλες μεγάλες πόλεις.

Ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν υπέκυψε χθες στα τραύματα που είχε υποστεί από την αστυνομία,στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου Ιουνίου στην πλατεία Ταξίμ, ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί.  

Ο θάνατος του αγοριού πυροδότησε νέο ξέσπασμα διαδηλώσεων και βίαιων συγκρούσεων στην Τουρκία, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατηγορούν την κυβέρνηση για τις "δολοφονικές" μεθόδους καταστολής ειρηνικών διαδηλώσεων.