Η ζωή στην Φουκουσίμα, τρία χρόνια μετά την καταστροφή

Τρία χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό, το τσουνάμι και την ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η ζωή δεν λέει να γυρίσει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. H Φουκουσίμα παραμένει πόλη – φάντασμα και τίποτα δεν δείχνει ότι θα μπορέσει σύντομα να επιστρέψει στους προ του 2011 ρυθμούς της.  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euronews, εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που ουσιαστικά παραμένουν εδώ και τρία χρόνια άστεγες, καθώς ο καθαρισμός της περιοχής από την ραδιενέργεια έχει μείνει στάσιμος και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

“Μας είχαν πει ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε τον Απρίλιο το 2016, αλλά ο καθαρισμός δεν οδηγεί πουθενά. Είμαι αθώα, αλλά λόγω του πυρηνικού ατυχήματος είναι λες και είμαι φυλακισμένη, λες και με έχουν συλλάβει. Δεν είμαστε ελεύθεροι. Αυτό είναι φυλακή. Και όλα αυτά εξαιτίας αυτού του πυρηνικού εργοστασίου”, λέει μια γυναίκα που ζει σε ένα προσωρινό συγκρότημα κατοικιών , το οποίο που χτίστηκε ως καταφύγιο για τις οικογένειες που ζούσαν μέσα ή γύρω από την Φουκουσίμα την περίοδο του τσουνάμι. 

Όλες οι ιατρικές συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα δεν έχουν ακόμη γίνει πλήρως κατανοητές, αλλά στη Μιναμισόμα, 23 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο, ο νευροχειρουργός Τομογιόσι Οϊκάουα έχει κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αλλαγή στον πληθυσμό. Οι περισσότεροι από αυτούς που επέστρεψαν μετά την εκκένωση είναι ηλικιωμένοι, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός παιδιών έχουν γυρίσει πίσω. Εάν αυτό συνεχιστεί η πόλη θα πεθάνει. 

Η ακτινοβολία μπορεί να είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι, αλλά υπάρχει η δυνατότητα με απλούς τρόπους να μετρηθεί η παρουσία της, με έναν μετρητή τσέπης για παράδειγμα. Η Επιχείρηση Ηλεκτροδότησης του Τόκυο πραγματοποιεί συχνά συνεντεύξεις Τύπου και ανανεώνει την ιστοσελίδα της με κάθε λεπτομέρεια. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο εργοστάσιο;

"Ο καθαρισμός έχει πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί, έχει απομείνει ένας τεράστιος αριθμός συντριμμιών με ακτινοβολία.
Από την Tepco αναφέρουν ότι θα χρειαστούν 40 χρόνια. Πιστεύω ότι θα πάρει πολύ περισσότερο”, λέει ένας υπάλληλος της Tepco. 

Περίπου 300.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή την περίοδο της καταστροφής. Η ιαπωνική κυβέρνηση υπολογίζει ότι περίπου 138.000 κάτοικοι της Φουκουσίμα παραμένουν άστεγοι και εξακολουθούν να μένουν σε προσωρινούς καταυλισμούς.