“Για να επιβιώσουν τα πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν επιχειρήσεις”

Ή θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις ή σε 10 χρόνια θα βάλουν λουκέτο. Αυτό είναι εν ολίγοις το πόρισμα έκθεσης της εταιρείας Ernst &Young για τη βιωσιμότητα των πανεπιστημίων της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης “Το Πανεπιστήμιο του Μέλλοντος”, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε μια δεκαετία τα περισσότερα θα βάλουν λουκέτο.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα επόμενα χρόνια οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα δημόσια πανεπιστήμια θα μειωθούν αισθητά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε πολλά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια που δεν θα έχουν φροντίσει να επενδύσουν σε άλλες χώρες της Ασίας και να εξασφαλίσουν πόρους από ιδιώτες, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις είτε φυσικά πρόσωπα, θα βρεθούν σε αδιέξοδο, σύμφωνα με την έκθεση.

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί εκ μέρους τους αν θέλουν να υφίστανται σε 20 χρόνια, η έκθεση λέει ότι όχι μόνο πρέπει να αναζητήσουν πόρους από ιδιώτες, αλλά και να δώσουν περισσότερη βαρύτητα στην έρευνα. Ένας άλλος τρόπος για να επιβιώσουν είναι και η εντατικοποίηση των σπουδών που προσφέρουν, αλλά και να λειτουργούν όλο το χρόνο και όχι μόνο 26 εβδομάδες.