Ερντογάν: Θα σας σπάσω τα χέρια

Αποφασισμένος να πνίξει κάθε διαφαινόμενη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του από "σκοτεινές συμμορίες" όπως έχει χαρακτηρίσει τον ιμάμη Γκιουλέν και το πανίσχυρο θρησκευτικό κίνημα του, ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στην κυβερνώσα ελίτ, όπως ξέρει καλύτερα: με μαζικές εκκαθαρίσεις στην αστυνομική διοίκηση και απαγόρευση των Μέσων Ενημέρωσης στο βασικό κέντρο πληροφόρησης, την Ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης.

Την ώρα που χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είχαν βγει χθες στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Τούρκος πρωθυπουργός έστελνε το δικό του μήνυμα στους πολιτικούς του αντιπάλους: Όσοι χρησιμοποιήσουν το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα για να υπονομεύσουν την εξουσία του, θα τους κόψει τα χέρια.

"Θα ξαναβάλουμε τον καθένα στην θέση του", δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην επαρχία Γκιρεσούν (Κερασούντα), στην Μαύρη Θάλασσα, όπου έκανε λόγο για "κράτος μέσα στο κράτος", το οποίο έχει εξαπολύσει έναν βρώμικο πόλεμο προκειμένου να σπιλώσει την φήμη του. 

Μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί 14 άτομα από τα συνολικά 71 που είχαν προσαχθεί. Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας "Χάλκμπανκ" και ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ.

Νίπτει τας χείρας του ο "εγκέφαλος" των συλλήψεων στην Τουρκία

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο υπ. Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ υπέβαλλε την παραίτηση του και αρνήθηκε τις κατηγορίες για μίζες, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: "Καμία από τις πράξεις μας δεν είναι παράνομη. Όλα θα έρθουν στο φως τις επόμενες ημέρες".

 Καθώς η κυβερνητική συνοχή απειλείται και πολλοί βουλευτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός και όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι τα επόμενα κεφάλια που θα πέσουν.

Προς το παρόν, περισσότεροι εκατό αξιωματούχοι της Τουρκικής αστυνομίας έχουν ξηλωθεί, με τελευταία φουρνιά τις χθεσινές 25 καθαιρέσεις. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  οι "προδότες" αστυνομικοί που συμμετείχαν στην κρυφή επιχείρησε συλλήψεων μελών της κυβερνητικής ελίτ, πρόκεινται στον ισλαμιστή κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν και, πλέον, κάποιοι θέτουν θέμα εθνικής ασφάλειας.

Κόντρα με την Ουάσιγκτον

Ο ιμάμης Γκιουλέν - ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος "Χιζμέτ" και πολύ στενός πρώην σύμμαχος του Ερντογάν- ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, γεγονός που "προβλημάτισε" τον Τούρκο πρωθυπουργό για την πιθανότητα "ξένου δάκτυλου" πίσω από το χειρότερο σκάνδαλο που απειλεί την απόλυτη εξουσία του.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία έχει αρνηθεί πως έχει οποιονδήποτε ρόλο στην εν λόγω έρευνα αλλά ο Ερντογάν απείλησε με απέλαση "μερικούς πρεσβευτές για ανάμιξη σε προκλητικές πράξεις", αφήνοντας σαφείς αιχμές για αμερικανική κατασκοπία στη χώρα του.

Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ισχυρίστηκαν ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην 'Αγκυρα Φράνσις Ρικιαρντιόνε, σε συνάντηση που είχε με πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ στην 'Αγκυρα, είπε πως "είχαμε ζητήσει από την Τουρκία να διακοπούν οι σχέσεις της Χάλκμπανκ με το Ιράν και δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας". 

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αυτά, ο Ερντογάν είπε πως "οι πρεσβευτές προβαίνουν σε προβοκατόρικες ενέργειες. Απευθύνομαι σε αυτούς. Δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας".

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Άγκυρα να μην χρησιμοποιούν τις διμερείς σχέσεις ως εργαλείο εσωτερικής πολιτικής και ξεκαθάρισαν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν  δεν θα ενισχύσει τη θέση της, με δηλώσεις που "δηλητηριάζουν" τις σχέσεις των δύο χωρών. 

Διαβάστε ακόμα:

Παίρνει κεφάλια ο Ερντογάν για να επιβιώσει