Παίρνει κεφάλια ο Ερντογάν για να επιβιώσει

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έμαθε για το σκάνδαλο διαφθοράς και τις συλλήψεις υπουργών και μελών της κυβέρνησής του από τις ειδήσεις. Η υπόθεση στη φάση αυτή έχει τρεις σημαντικές διαστάσεις. Πρώτον, η υπόθεση της διαφθοράς, δεύτερον ο "πόλεμος" μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος, και, τρίτον, μια νέα διάσταση, η ένταση μεταξύ 'Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Η εισαγγελική και αστυνομική έρευνα έγινε παρασκηνιακά και στις 17 Δεκεμβρίου ξεσπά το σκάνδαλο, με τις συλλήψεις γιων υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης , μεγαλοεπιχειρηματιών και δεκάδων αξιωματούχων. Οι εμπλεκόμενοι υπουργοί χρηματίζονταν, με τις μίζες να αλλάζουν χέρια μέσα σε κουτιά παπουτσιών.

Μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί 14 άτομα από τα συνολικά 71 που είχαν προσαχθεί. Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας "Χάλκμπανκ" και ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, σήμερα υπέβαλλε στον Ερντογάν την παραίτηση του ο υπ. Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός και όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι τα επόμενα κεφάλια που θα πέσουν.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός απείλησε να "κόψει τα χέρια" των πολιτικών του αντιπάλων, αν αυτοί χρησιμοποιήσουν το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα για να υπονομεύσουν την εξουσία του.

"Οποιοσδήποτε τολμήσει να μας κάνει κακό, να δημιουργήσει προβλήματα ή να μας στήσει παγίδες στη χώρα αυτή, θα του σπάσουμε τα χέρια", δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην επαρχία Γκιρεσούν (Κερασούντα), στην Μαύρη Θάλασσα.

Εκκαθάριση στην αστυνομία

Η απάντηση του Ερντογάν απέναντι στους υπεύθυνους για την μυστική επιχείρηση συλλήψεων πίσω από την πλάτη ήταν άμεση. Αποφασίζει να "καρατομήσει" την ηγεσία της Αστυνομίας, όπως έκανε και με την στρατιωτική ηγεσία, στο σκάνδαλο Βαριοπουλα. Και για να είναι σίγουρος ότι δεν θα ξανασυμβούν ανάλογες κινήσεις,  πλεόν οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος σε εισαγγελικές έρευνες οι οποίες είναι μυστικές, θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια, ενώ μέχρι σήμερα τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που πραγματοποιεί την έρευνα.

Ως απάντηση στις συλλήψεις αξιωματούχων και ατόμων του στενού περιβάλλοντος της κυβέρνησης, περίπου 90 αστυνομικοί, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, έχουν ήδη απολυθεί ή έχουν μετακινηθεί σε διαφορετικές θέσεις, προκαλώντας το "ανάθεμα" του θρησκευτικού ηγέτη και αντίπαλου του Ερντογάν, - και "εγκέφαλο" της όλης επιχείρησης, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Κόντρα με την Ουάσιγκτον

Ο ιμάμης Γκιουλέν - ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος "Χιζμέτ" και πολύ στενός πρώην σύμμαχος του Ερντογάν- ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, γεγονός που "προβλημάτισε" τον Τούρκο πρωθυπουργό για την πιθανότητα "ξένου δάκτυλου" πίσω από το χειρότερο σκάνδαλο που απειλεί την απόλυτη εξουσία του.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία έχει αρνηθεί πως έχει οποιονδήποτε ρόλο στην εν λόγω έρευνα αλλά ο Ερντογάν απείλησε με απέλαση "μερικούς πρεσβευτές για ανάμιξη σε προκλητικές πράξεις", αφήνοντας σαφείς αιχμές για αμερικανική κατασκοπία στη χώρα του.

Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ισχυρίστηκαν ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην 'Αγκυρα Φράνσις Ρικιαρντιόνε, σε συνάντηση που είχε με πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ στην 'Αγκυρα, είπε πως "είχαμε ζητήσει από την Τουρκία να διακοπούν οι σχέσεις της Χάλκμπανκ με το Ιράν και δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας". 

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αυτά, ο Ερντογάν είπε πως "οι πρεσβευτές προβαίνουν σε προβοκατόρικες ενέργειες. Απευθύνομαι σε αυτούς. Δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας".

O Τούρκος πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την έρευνα για διαφθορά ως έργο "σκοτεινών συμμαχιών" και έχει υποσχεθεί πως θα ξεσκεπάσει τους εμπλεκόμενους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς κατήγγειλε από την πλευρά του "μια εκστρατεία λιντσαρίσματος εναντίον της κυβέρνησης".

Επεισόδια στην Κωσταντινούπολη

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε την Κυριακή το μεσημέρι η συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, από νέα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, μετά το σκάνδαλο της διαφθοράς.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν κουτιά παπουτσιών και πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν.  Η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα για να τους διαλύσει και οι ταραχές κράτησαν αρκετές ώρες.