Γκιουλέν: Κατάρα στον Ερντογάν!

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο Τούρκος ιμάμης και ηγέτης του ισχυρού θρησκευτικού τάγματος "Χιζμέτ", Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί εμμέσως από τον Ταγίπ Ερντογάν για εμπλοκή στο σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία- με δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων του κυβερνητικού κύκλου.

Ο Γκιουλέν, στα πρώτα σχόλιά του για την υπόθεση που κλυδωνίζει την κυβερνώσα ελίτ, καταράστηκε εκείνους που ευθύνονται για την αποπομπή των αξιωματούχων της αστυνομίας που φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς.

"Εκείνοι που δεν βλέπουν τον κλέφτη, αλλά κυνηγάνε αυτούς που προσπαθούν να πιάσουν τον κλέφτη, που δεν βλέπουν το έγκλημα αλλά επιχειρούν να δυσφημίσουν άλλους με το να κατηγορούν αθώους ανθρώπους-- ας ρίξει ο Θεός φωτιά στα σπίτια τους, να καταστρέψει τα σπίτια τους, να σπάσει την ενότητά τους", είπε ο Γκιουλέν σε ηχογραφημένο του μήνυμα που αναρτήθηκε την Παρασκευή σε μία από τις ιστοσελίδες του.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν χαρακτήρισε τις συλλήψεις πολλών υπόπτων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση "βρώμικη επιχείρηση" που έχει ως στόχο να υπονομεύσει το κράτος. Ωστόσο, ο ίδιος ο Γιουλέν ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

Νίπτει τας χείρας του ο "εγκέφαλος" των συλλήψεων στην Τουρκία

Δεκάδες αξιωματούχοι της αστυνομίας αποπέμφθηκαν από το Σώμα, αμέσως μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο και έγιναν γνωστές οι συλλήψεις κυβερνητικών αξιωματούχων και γιων υπουργών.

Ο Ερντογάν δεν έχει χαρακτηρίσει ανοιχτά υπεύθυνο για την έναρξη της έρευνας τον Γκιουλέν, ο οποίος ασκεί επιρροή τόσο στον χώρο της αστυνομίας όσο και σε εκείνον της δικαιοσύνης. Ωστόσο, το κίνημα Χιζμέτ ("Υπηρεσίες") του Γκιουλέν βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό.

Ο ιμάμης Γκιουλέν είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.