Νίπτει τας χείρας του ο “εγκέφαλος” των συλλήψεων στην Τουρκία

Ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας και διανοητής Φετουλάχ Γκιουλέν - ο ηγέτης ισχυρού θρησκευτικού τάγματος που τα τελευταία χρόνια ήταν ο κύριος σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος- διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά ότι κρύβεται πίσω από τις μαζικές συλλήψεις μελών της κυβέρνησης Ερντογάν για το σκάνδαλο δωροδοκίας που συγκλονίζει τη Τουρκία.

Μέσω του δικηγόρου του, Ορχάν Ερντεμλί, ο χότζας Γκιουλέν- ο οποίος ζει από το 1999 αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής- δήλωσε ότι "δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που διεξάγουν ανακρίσεις, ούτε καμία σχετική πληροφορία για την «επιχείρηση» της 17ης Δεκεμβρίου".

Ερντογάν - Γκιουλέν: Οι πρώην σύμμαχοι που έγιναν εχθροί

Απαντώντας στις κατηγορίες του Τούρκου πρωθυπουργού ότι ο ίδιος και το δίκτυό του βρίσκονται πίσω από την επιχείρηση με στόχο να συκοφαντηθεί η κυβέρνησή του, ο Γκιούλεν απαντησε μέσω του εκπροσώπου του , ότι "οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν είναι τελείως αβάσιμοι και ψευδείς".

"Γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε βάρος του πελάτη μου" είπε ο Ερντεμλί.

"Οι πληροφορίες αυτού του είδους έχουν στόχο να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και να απομακρύνουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την ανάκριση και το περιεχόμενο των κατηγοριών", ανέφερε ακόμη.

"Η δικαιοσύνη υπάρχει για να εξετάζει τα ζητήματα αυτά και να αποφασίζει. Κατά συνέπεια, οι ανακρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα πρέπει να αξιολογηθούν με ψυχραιμία εντός της τυπικής διαδικασίας της δικαιοσύνης", προσέθεσε ο εκπρόσωπος του κ. Γκιουλέν.

"Κανένας δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας αν οι κατηγορίες αυτές είναι αληθείς ή όχι, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για τον κόσμο" επισήμανε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Ανρί Μπαρκέρ. Η επιχείρηση "γίνεται αντιληπτή ως μια ακόμα μάχη στον πόλεμο ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κίνημα του Γκιουλέν", πρόσθεσε.