Τεράστιο άγαλμα του Μαντέλα στην Πρετόρια

 

Τα αποκαλυπτήρια ενός τεράστιου αγάλματος του Νέλσον Μαντέλα, πραγματοποιήθηκαν στη πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, στα πλαίσια του εορτασμού της Εθνικής Ημέρας Συμφιλίωσης και μία ημέρα μετά την ταφή του στο χωριό Κούνου.

Στο άγαλμα ύψους 9 μέτρων στήθηκε μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Union Buildigs, στον λόφο πάνω από την Πρετόρια, όπου για τρεις ημέρες η σορός του ιστορικού ηγέτη εκτίθεντο σε λαϊκό προσκύνημα.

Στο μπρούτζινο άγαλμα, ο Μαντέλα έχει τα χέρια του ανοιχτά, σε στάση που παραπέμπει στο άγαλμα του Ιησού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπως παρατηρούν πολλοί στο διαδίκτυο.

Στόχος αυτής στάσης ήταν να φαίνεται ότι ο Μαντίμπα θέλει να αγκαλιάσει τον κόσμο και να αναδείξει τη συμφιλίωση στη χώρα για την οποία εργάστηκε τόσο σκληρά.

Στα χρόνια του απαρτχάιντ, η 16η του Δεκέμβρη, εορταζόταν ως ημέρα μνήμης για τη Μάχη του Ματωμένου Ποταμού, κατά την οποία περίπου 500 Αφρικάνερς, απόγονοι των λευκών που εποίκισαν τη Νότια Αφρική σφαγίασαν 3.000 Ζουλού.

Μετά την πτώση του απαρτχάιντ, η 16η Δεκέμβρη αναγορεύτηκε σε Ημέρα Συμφιλίωσης, με σκοπό να αποτελέσει μια μέρα κατά την οποία όλες οι φυλές θα συσπειρώνονται σε πνεύμα εθνικής ενότητας.