Χάος στην τελευταία ημέρα του λαϊκού προσκυνήματος του Μαντέλα

Δεκάδες χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί , σπάζοντας ακόμα και τα φράγματα της αστυνομίας, συνέρρεαν σήμερα στο κτίριο της κυβέρνησης στη Πρετόρια όπου εκτίθεται για τρίτη και τελευταία ημέρα η σορός του Μαντέλα Μαντέλα, για να πουν προσωπικά αντίο στον "Πατέρα" του έθνους τους.

 
Τέτοια ήταν η προσέλευση των ανθρώπων στο λαϊκό προσκύνημα, που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βγάλει ανακοινώσεις και να ζητά από τον κόσμο να μην πηγαίνει πια στις ουρές και στα σημεία μετεπιβίβασης. Ωστόσο, ήδη μέχρι το μεσημέρι, λίγο πριν λήξει η διορία για το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι  συνέρρεαν προς το λόφο της Πρετόρια.

 

Πολλές φορές, δημιουργήθηκε ένταση και επεισόδια καθώς το πλήθος που ήταν αποφασισμένο να δει από κοντά για τελευταία φορά τον αγαπημένο του ήρωα, αγνόησε τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας και πέρασε τα οδοφράγματα με κατεύθυνση το σημείο που εκτίθοταν έως το μεσημέρι η σορός του Νέλσον Μαντέλα.  

Συνολικά, σχεδόν 60. 000 απλοί πολίτες υπολογίζεται ότι στήθηκαν αυτές τις τρεις ημέρες στην ουρά για να αποτίσουν έναν τελευταίο φόρο τιμής στον άνθρωπο που τους έδωσε πίσω τη χώρα τους.

Αργά το απόγευμα, το φέρετρο με τη σορό του Μαντίμπα έφυγε από το Union Building με προορισμό το χωριό Κούνου, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί εκεί η κηδεία του, σε κλειστό κύκλο.