Προετοιμασίες στο χωριό του Μαντέλα για το τελευταίο αντίο

Το Κούνου, στην ανατολική επαρχία της Νότιας Αφρικής, περιβάλλεται από ένα αγροτικό τοπίο όπου ο Νέλσον Μαντέλα έπαιξε ως αγόρι, βαφτίστηκε και πήγε στο σχολείο.

Μετά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, στο οποίο εκτίθεται από χθες η σορός του ιστορικού ηγέτη στην Πρετόρια,  το απομονωμένο χωριό ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη σωρό του "πατέρα του έθνους", καθώς εκεί θα αναπαυθεί για πάντα την Κυριακή ο Νέλσον Μαντέλα, σύμφωνα με δική του επιθυμία, ανάμεσα σε συγγενείς και συγχωριανούς του.  Στο Κούνου είναι θαμμένοι και  οι σοροί των τριών - από τα τέσσερα παιδιά που έχασε ο Μαντέλα, για να ταφούν στην γενέτειρα τους, στον οικογενειακό τάφο των Μαντέλα. Ο Θέμπι, το πρώτο του παιδί, σκοτώθηκε το 1969 σε αυτοκινητικό. Ο δεύτερος γιος του, ο Μακγκάθο, έδινε από νέος μάχη με τον αλκοολισμό και πέθανε το 2005 από AIDS..

Ο Μαντέλα έχασε άλλο ένα παιδί από την πρώτη του σύζυγο, Εβελιν, όταν εκείνο ήταν ακόμη μωρό.

Η κηδεία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν και ποιοι ξένοι αρχηγοί καρτών θα παρευρεθούν.

Το πατρικό σπίτι του Νέλσον Μαντέλα, περιτριγυρισμένο από μια μεγάλη ιδιωτική έκταση 

Στο χωριό περιπολούν συνεχώς μονάδες του στρατού ενώ μέσα σε μία ιδιωτική έκταση, συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να στήσουν την τέντα της επικήδειας τελετής.

 

 

 

 

Μέχρι την Κυριακή, οι απλοί χωρικοί αφήνουν κάθε μέρα λουλούδια έξω από το τούβλινο σπίτι του πρώην προέδρου και προσέρχονται κάθε μέρα στην επισκοπική εκκλησία του Κούνου, ανάβουν κεριά και θρηνούν το χαμό του πατέρα τους, του ανθρώπου που ενσάρκωσε τις ελπίδες ενός έθνους για ένα κοινό μέλλον μακριά από φυλετικές διακρίσεις