Σε ανοιχτό φέρετρο εκτίθεται η σορός του Μαντέλα

Χιλιάδες Νοτιαφρικανοί συνωστίζονται από το πρωί έξω από το έδρα της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης στην Πρετόρια, όπου για τρεις μέρες η σορός του Νέλσον Μαντέλα θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. 

Το φέρετρο του εκλιπόντα ηγέτη μεταφέρθηκε με κάθε επισημότητα στο Union Buildings τυλιγμένο με την σημαία της Νοτίου Αφρικής ενώ εκατοντάδες πολίτες με δάκρυα στα μάτια στέκονταν σιωπηλοί κατά μήκος της διαδρομής.

Η σορός εκτίθεται σε ανοιχτό φέρετρο, στο χώρο που ο Νέλσον Μαντέλα ορκίστηκε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής το 1994, σε ένα λόφο με θέα την Πρετόρια. 

Σύσσωμη η οικογένεια του εκλιπόντος, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Ζούμα, ξένοι αξιωματούχοι και διασημότητες περίμεναν στην ουρά μαζί με χιλιάδες απλούς πολίτες για να δουν για τελευταία φορά το σώμα του ανθρώπου που θεωρείται ως ο πατέρας της δημοκρατικής Νότιας Αφρικής. 

Η κόρη του Μαντέλα, Ζενάνι Ντλαμίνι, κλαίει απαρηγόρητη μπροστά στο φέρετρο του πατέρα τους

Οι σκηνές που εξελίσσονται είναι ενδεικτικές του πένθους που βιώνουν οι νοτιοαφρικανικοί όλων των ηλικιών για το χαμό του Μαντίμπα τους. Πολλοί κουβαλούν μαζί τους ακόμα και τα μωρά τους ενώ - από την πολύωρη αναμονή και την συγκίνηση, αρκετοί καταρρέουν μπροστά στο φέρετρο, κλαίγοντας με λυγμούς.

Ανάμεσα σε αυτούς που προσκύνησαν το φέρετρο του Μαντέλα ήταν ο τραγουδιστής Bono, το μοντέλο Naomi Campbell και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Ο Φρεντερίκ ντε Κλέρκ, ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής επί καθεστώτος Απαρτχάιντ, ο οποίος και μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τον Νέλσον Μαντέλα το 1993, σκούπιζε τα δάκρυα του καθώς χαιρετούσε τον φίλο και συναγωνιστή του.

Την Κυριακή,  η σορός του Μαντέλα θα μεταφερθεί στο μικρό χωριό Κούνου, όπου και θα ενταφιασθεί δίπλα στους γονείς και στα τρία από τα παιδιά του.