Ο πλανήτης αποχαιρέτησε τον Νέλσον Μαντέλα

Κορυφαία και πιο αντιπροσωπευτική στιγμή της σημερινής τελετής στο Γιοχάνεσμουργκ και απόδειξη της "κληρονομιάς" που άφησε ο Νέλσον Μαντέλα, ήταν όταν ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε μπροστά στον Ραούλ Κάστρο, καθώς ανέβαινε στο βήμα του σταδίου Σόκερ Σίτι. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτησε θερμά τον πρόεδρο της Κούβας, δια χειραψίας, χαμογελώντας του και χτυπώντας στον ώμο. Ακόμα και ο ίδιος ο Κάστρο φαινόταν να τα έχει λίγο χαμένα. Αλλά δεκάδες χιλιάδες χειροκροτούσαν όρθιοι και έλεγαν ότι ο Μαντίμπα θα χαιρόταν για αυτό που γινόταν εκείνη τη στιγμή.  

Παρουσία της οικογένειας του εκλιπόντα, δεκάδων αρχηγών κρατών, εστεμμένων,αντιπροσωπειών από τουλάχιστον 100 χώρες και χιλιάδων Νοτιοαφρικανών, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπαν κι Μουν, ο Ραούλ Κάστρο και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες (ανάμεσα τους και ο Μαχμούτ Αμπάς) αποχαιρέτησαν με συγκινητικές ομιλίες τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, που πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 95 ετών. 

Παρά την καταρρακτώδη βροχή και το ασυνήθιστα για την εποχή κρύο χιλιάδες απλοί άνθρωποι έφθασαν στο στάδιο από όλες τις γωνιές της χώρας και του πλανήτη για να τιμήσουν τη ζωή του Μαντέλα, με προσευχές, τραγούδια και δύο λόγια για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Ωστόσο, οι Νοτιοαφρικανοί "εξευτέλισαν" τον πρόεδρο Ζούμα, γιουχάροντάς τον μπροστά στα μάτια εκατοντάδων ηγετών και εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Η διάσημη Νοτιοαφρικανή ηθοποιός Σαρλίζ Θέρον και ο τραγουδιστής των U2, Μπόνο, ο οποίος συμμετείχε στις συναυλίες του Νέλσον Μαντέλα κατά του AIDS, ήταν μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων.

"Ο Μαντέλα πρέπει να χαμογελά από τον ουρανό στη θέα του κόσμου που έχει συγκεντρωθεί σήμερα για την επίσημη τελετή στο στάδιο, δυνατοί και αδύναμοι, πλούσιοι και φτωχοί, ισχυροί και απλός κόσμοq" δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειάς του, στρατηγός Ταντουξόλο Μαντέλα. "Αυτή η εκδήλωση παγκόσμιας ενότητας αντανακλά ακριβώς αυτό για το οποίο πολέμησε ο Μαντίμπα", τόνισε.

Μετά την τελετή, η σορός του Νέλσον Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια. Το Σάββατο θα μεταφερθεί στο μικρό χωριό Κούνου, στη γη των προγόνων Κόζα του Μαντέλα, όπου την Κυριακή θα ενταφιασθεί δίπλα στους γονείς και στα τρία από τα παιδιά του.

Στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Νέλσον Μαντέλα συνεχίζονται ενώ στο Σοβέτο,  ένας γιγαντιαίος τοίχος κατακλύζεται από χιλιάδες γραπτά μηνύματα αγάπης προς τον Ματίμπα.