Οι Νοτιοαφρικανοί “εξευτέλισαν” τον πρόεδρο Ζούμα

Δεκάδες χιλιάδες απλοί πολίτες , μαζί με επισήμους και αρχηγούς κρατών, τίμησαν σήμερα την μνήμη του πιο πολυαγαπημένου ανθρώπου στη Νότιο Αφρική, του Νέλσον Μαντέλα.

Με ύμνους, τραγούδια και δάκρυα στα μάτια, ο κόσμος στο Σόκερ Σίτι του Γιοχάνεσμπουργκ αποχαιρέτησε τον αγαπημένο του Μαντίμπα, τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της χώρας που έδωσε στους Νοτιαφρικανούς την αξιοπρέπεια τους.

Δεν επιφύλασσαν όμως την ίδια θερμή υποδοχή για τον νυν πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, τον οποίο γιουχάισαν όταν ανέβηκε στο βήμα για να εκφωνήσει την επικήδεια ομιλία λήξης της τελετής.

Μπροστά στο Μπαράκ Ομπάμα (που έγινε δεκτός σαν ροκ-σταρ από το πλήθος), τον Μπαν Κι μουν, τον Ντέηβιντ Κάμερον και άλλες παγκόσμιες προσωπικότητες, σχεδόν 60 χιλιάδες άτομα άρχισαν να αποδοκιμάζουν και να χλευάζουν τον Ζούμα, "εξευτελίζοντάς τον " όπως γράφει χαρακτηριστικά το Reuters, όχι μόνο σε αυτούς που βρισκόταν μέσα στο στάδιο, αλλά και σε εκατομμύρια τηλεθεατές που έβλεπαν ζωντανά σε όλο τον κόσμο την επιμνημόσυνη δέηση.

Αν και εδώ και καιρό αρκετοί κατηγορούσαν τον πρόεδρο Ζούμα ότι "εκμεταλλεύεται" πολιτικά την κατάσταση της υγείας του Μαντέλα, εν τούτοις ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος γιουχαΐστηκε μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει για την ανακαίνιση της κατοικίας του, η οποία κόστισε πολλά εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που η πλειοψηφία του λαού ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος Τάμπο Μπέκι –που εξαναγκάστηκε από τον Ζούμα να εγκαταλείψει την εξουσία το 2008– ο αντιπρόεδρος Γκαλέμα Μοτλάντε και ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ (τελευταίος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής επί καθεστώτος Απαρτχάιντ και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1993 μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα), καταχειροκροτήθηκαν κατά την άφιξή τους στο στάδιο.