Ο “γίγαντας της ιστορίας” ενώνει και μετά θάνατον

Πρόεδροι κρατών, ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, διάσημοι αθλητές, ηθοποιοί και τραγουδιστές , άνθρωποι του πνεύματος αλλά και 60.000 απλοί πολίτες παρέστησαν σήμερα στο στάδιο Σόκκερ Σίτι του Γιοχάνεσμπουργκ, στην επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν του αγαπημένου προέδρου των Νοτιοαφρικάνων και παγκόσμιο σύμβολο της φυλετικής ισότητας, Νέλσον Μαντέλα.

Η σημερινή ημέρα έγινε η αιτία για μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παγκοσμίων προσωπικοτήτων στην ιστορία και έδωσε μια ιστορική φωτογραφία: Την θερμή χειραψία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον ηγέτη της Κούβας, Ραούλ Κάστρο.

Η πρώτη χειραψία που ανταλλάχθηκε δημοσίως μεταξύ προέδρων των ΗΠΑ και της Κούβας από το 1959 προκάλεσε τέτοια αίσθηση που ο Λευκός Οίκος έβγαλε ανακοίνωση ότι "δεν ήταν προγραμματισμένη"

Ο Ομπάμα, σε ένα συναισθηματικό λόγο αποκάλεσε τον Μαντέλα "γίγαντα της ιστορίας" και άφησε "σπόντες" για ηγέτες που "ναι μεν δηλώνουν "αλληλέγγυοι" στον αγώνα του οποίου ηγήθηκε ο Μαντέλα για την ελευθερία, αλλά δεν ανέχονται αντιρρήσεις από τον δικό τους λαό". Λίγα μέτρα πιο δίπλα καθόταν εκπρόσωποι της Κίνας, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και άλλοι εκπρόσωποι χωρών που κατηγορούνται από τη διεθνή κοινότητα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι Νοτιοαφρικανοί επεφύλασσαν στον Μπαράκ και τη Μισελ Ομπάμα υποδοχή "ροκ σταρ" και το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας από τους αστέρες του Χόλυγουντ, όπως ο Μπόνο, η Σαρλίζ Θέρον και η Ναόμι Κάμπελ, που παρευρέθηκαν στην τελετή.

Όπως είπε στην ομιλία του ο Μπαν Κι μουν, ο Μαντίμπα δίδασκε ότι η συμφιλίωση δεν έχει να κάνει με το παρελθόν αλλά με την δύναμη, την γενναιοδωρία και την αλήθεια. Το πνεύμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης του Μαντέλα φαίνεται ότι έφερε κοντά πολιτικούς αντιπάλους και είδαμε εικόνες όπως τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην ίδια Κερκίδα με την ισραηλινή αντιπροσωπεία και τους Σαρκοζί-Ολάντ να παρακολουθούν δίπλα δίπλα την τελετή, για επτά ολόκληρες ώρες!

Ωστόσο, η αγάπη για τον "πατέρα" τους και το κλίμα συγχώρεσης που επικρατούσε προς τιμήν του Μαντέλα, δεν σταμάτησε τους 60 χιλιάδες Νοτιοφρικανούς να χλευάσουν και να γιουχαΐσουν το πρόεδρο της χώρας Ζούμα, ενώπιον των διάσημων προσκεκλημένων και εκατομμυρίων θεατών.

Παρά το γεγονός ότι έπεφτε καταρρακτώδη βροχή, η Νότιος Αφρική την καλωσόρισε "σαν ευλογία από τους προγόνους" και καλό σημάδι για την υποδοχή του αγαπημένου τους Μαντίμπα στους ουρανούς.

Από αύριο η σορός του Νέλσον Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια. Το Σάββατο θα μεταφερθεί στο μικρό χωριό Κούνου, στη γη των προγόνων Κόζα του Μαντέλα, όπου την Κυριακή θα ενταφιασθεί δίπλα στους γονείς και στα τρία από τα παιδιά του.

Ο Μαντίμπα πρέπει να “χαμογελά” από τον ουρανό στη θέα του κόσμου που έχει συγκεντρωθεί σήμερα για την επίσημη τελετή στο στάδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειάς του, ο στρατηγός Ταντουξόλο Μαντέλα. Και μάλλον έχει δίκιο...