Πυρετώδεις προετοιμασίες για την αυριανή επιμνημόσυνη δέηση

Στο Γιοχάνεσμπουργκ είναι στραμμένα τα βλέμματα του κόσμου, καθώς αύριο στο στάδιο Soccer City,θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση για τον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 95 ετών.

Πρόεδροι καρτών, ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, διάσημοι αθλητές, άνθρωποι του πνεύματος αλλά και χιλιάδες απλοί πολίτες θα παραστούν στην τελετή-μαμούθ, διάρκειας 7 ωρών, για να τιμήσουν τη μνήμη του αγαπημένου προέδρου των Νοτιοαφρικάνων και παγκόσμιο σύμβολο της φυλετικής ισότητας.

Περισσότεροι από 70 ηγέτες από όλο τον κόσμο θα είναι αύριο παρόντες στο στάδιο των 95.000 θέσεων και οι αρχές κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν διπλωματικά... επεισόδια, καθώς αρκετοί από αυτούς δεν διατηρούν ούτε καν τυπικές σχέσεις. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε και ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλερ, θα πρέπει να καθίσουν σε απόσταση ασφαλείας και αν συνευρεθούν όσο το δυνατό λιγότερο. Οι σχέσεις των δύο αντρών είναι σχεδόν εχθρικές από τότε που ο Μουγκάμπε αποκάλεσε τον Μπλερ "μικρό αγοράκι" και "ψεύτη".

Εκτός από το ζεύγος Ομπάμα, στην τελετή θα παρευρεθούν  άλλοι τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των Αφρικανικών κρατών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, εκπρόσωποι από την Ακαδημία Νόμπελ, o γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν και άλλες μεγάλες προσωπικότητες. 

Αν και όλοι μιλούν για μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παγκοσμίων προσωπικοτήτων στην ιστορία, η κυβέρνηση είχε κάνει το σχετικό σχεδιασμό αρκετούς μήνες νωρίτερα από την είδηση του θανάτου του Μαντέλα, την περασμένη Πέμπτη. 

Στο στάδιο Soccer City του Γιοχάνεσμπουργκ φιλοξενήθηκε το 2010 ο τελικός του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και μάλιστα εκεί ο Μαντέλα έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του. 

Τα μέτρα ασφαλείας που θα τεθούν σε εφαρμογή θα είναι ακριβώς τα ίδια που ίσχυαν στο Μουντιάλ του 2010. 

Η περιοχή είναι χωρισμένη σε τρεις τομείς, με επιβλέποντες αξιωματικούς σε καθέναν από αυτούς. Επίσης, θα υπάρχει ένας κύκλος γύρω από την εγκατάσταση, όπου θα δημιουργηθεί μια ζώνη που θα απαγορεύεται η πρόσβαση σε οχήματα. 

Εν τω μεταξύ, άνθρωποι όλων των ηλικιών, από διαφορετικές φυλές, συνεχίζουν να συρρέουν έξω από το σπίτι του ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής για να ανάψουν ένα κερί, να αφήσουν λίγα λουλούδια και να αποτίσουν φόρο τιμής στον "πατέρα" τους.

Αμέσως μετά την τελετή στο στάδιο, η σορός του Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Union Buildings, την έδρα της προεδρίας στην Πρετόρια, από την 11η ως την 13η Δεκεμβρίου. 

Στη συνέχεια, η κηδεία του θρυλικού πλέον νοτιοαφρικανού ηγέτη και Νομπελίστα της Ειρήνης, θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Κούνου, σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο, με ελάχιστους επίσημους προσκαλεσμένους.