Στο αγαπημένο του χωριό θα κηδευτεί ο Μαντέλα

“θα ήθελα να επιστρέψω στο χωριό μου και να μπορώ να περπατώ στα λιβάδια, στους λόφους και στα ποτάμια όπου μεγάλωσα” είχε πει σε μία από τις τελευταίες του δηλώσεις ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος απεβίωσε χθες βράδυ σε ηλικία 95 ετών βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο τη Νότιο Αφρική, αλλά όλο τον κόσμο.

Ο αγαπημένος Μαντίμπα των Νοτιοαφρικανών τελικά θα γυρίσει στο χωριό του αφού η κηδεία του θα γίνει την 15η Δεκεμβρίου στο Κούνου, στην επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου στο νότιο τμήμα της Νότιας Αφρικής.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, η σορός του Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Union Buildings, την έδρα της προεδρίας στην Πρετόρια, από την 11η ως την 13η Δεκεμβρίου ενώ μια ημέρα νωρίτερα, στις 10 Δεκεμβρίου, θα γίνει ανοικτή επιμνημόσυνη δέση στο στάδιο Soccer City στο Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Ήταν το μέρος όπου ο Νέλσον Μαντέλα είχε κάνει την τελευταία του δημόσια εμφάνιση, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2010.

 

Όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα με τη σύζυγό του Μισέλ θα ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στη Νότιο Αφρική,  για να υποβάλλουν τα συλλυπητήριά τους και να παρευρεθούν στη κηδεία του Νέλσον Μαντέλα.  

"Ο πρόεδρος Ομπάμα και η πρώτη κυρία (των ΗΠΑ) θα μεταβούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Νότια Αφρική για να τιμήσουν την μνήμη του Νέλσον Μαντέλα και να παραστούν σε εκδηλώσεις μνήμης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, σημειώνοντας ότι περαιτέρω λεπτομέρειες όσον αφορά την επίσκεψη αυτή θα ανακοινωθούν όταν θα είναι διαθέσιμες.

Από χθες το βράδυ που ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου του, οι Νοτιοαφρικανοί θρηνούν τον χαμό του "πατέρα" τους και αναρωτιούνται "τι θα γίνει τώρα το έθνος μας". Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια κυματίζουν μεσίστιες και ο λαός τραγουδά και χορεύει στους δρόμους, τιμώντας τον εθνικό του ήρωα.

Διαβάστε ακόμα:

Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του ήρωα Μαντίμπα - Οι δηλώσεις των παγκόσμιων ηγετών- Βιβλία συλλυπητηρίων σε όλο τον κόσμο- Επίσημο πένθος σε πολλές χώρες

Ποιος ήταν ο Νέλσον Ρολιλάλα Μαντέλα

Tι λέει ο Έλληνας προσωπικός φίλος του Μαντέλα για τον ιστορικό ηγέτη - Ο Γιώργος Μπίζος ήταν ο άνθρωπος που τον υποστήριξε όσο κανείς την περίοδο του Απαρτχάιντ

"Την τελευταία μέρα μου θέλω να πουν : Έκανε το καθήκον του" - Λόγια του Μαντέλα που ενέπνευσαν ανθρώπους και λαούς