Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του ήρωα Μαντίμπα

Ο θάνατος του ανθρώπου που άλλαξε τη ζωή και τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και συλλυπητήρια τηλεγραφήματα φτάνουν στην οικογένεια του από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Από την Κίνα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, οι άνθρωποι τιμούν τον ήρωα της νίκης κατά του απαρτχάιντ και σύμβολο της ελευθερίας της Νοτίου Αφρικής, τον τιμημένο με Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα.

Από την Κίνα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, πολιτικοί ηγέτες και απλοί άνθρωποι τιμούν τον ήρωα της νίκης κατά του απαρτχάιντ και σύμβολο της ελευθερίας της Νοτίου Αφρικής, τον τιμημένο με Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα, αποχαιρετώντας τον με δάκρυα θλίψης.

Βιβλία συλλυπητηρίων έχουν ανοίξει σχεδόν σε όλες τις πρεσβείες της Νοτίου Αφρικής ανά τον κόσμο, όπου ο κόσμος σχηματίζει ουρές για να αφήσει το δικό του αποχαιρετιστήριο μήνυμα.

Έξω από το προξενείο της Νοτίου Αφρικής στο Λονδίνο, από το πρωί σπεύδουν απλοί πολίτες για να αφήσουν ένα λουλούδι και ένα αντίο

Όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν την θλίψη τους για τον θάνατο του τελευταίου, ίσως, συμβόλου της ισότητας και της ελευθερίας ενώ πολλές χώρες κήρυξαν επίσημο πένθος προς τιμής του Μαντέλα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί συγκινημένος τις ειδήσεις για τον θάνατο του Μαντέλα, μέσα στο προεδρικό γραφείο. Όπως είπε στο μήνυμα του,  ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για τη δική του πολιτική πορεία. "Τώρα πια δεν ανήκει σε μας, ανήκει στην αιωνιότητα" είπε ο Ομπάμα

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε ένα τεράστιο πορτρέτο του Μαντέλα, χαμογελαστού, να αποχαιρετάει τον κόσμο με υψωμένο το χέρι ενώ ο Πύργος του Άιφελ βάφτηκε στα χρώματα της Νοτίου Αφρικής.

Στην Καμπέρα της Αυστραλίας ανώνυμοι άνθρωποι εναπόθεσαν λουλούδια στο πεζοδρόμιο της νοτιοαφρικανικής πρεσβείας, όπως έγινε και στις Βρυξέλλες. Στη Νέα Ζηλανδία, το Πολεμικό Μουσείο του Όκλαντ "ντύθηκε" τα χρώματα της Νότιας Αφρικής: πράσινο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο, μαύρο και άσπρο. Και στις ΗΠΑ, στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, οι γιγαντοοθόνες ανακοίνωναν το θάνατο "ενός πραγματικά μεγάλου ανθρώπου".

 

Διεθνή συλλυπητήρια

 

Ντέιβιντ Κάμερον : "Ο Μαντέλα δεν ήταν απλά ένας ήρωας της εποχής μας, ήταν ήρωας όλων των εποχών. Οι οικογένειες στη Βρετανία θα θρηνήσουν μαζί με την οικογένεια του" . Εις ένδειξη πένθους, οι σημαίες της Κοινοπολιτείας κυματίζουν σήμερα μεσίστιες στο Μπάκιγχαμ και σε όλα τα δημόσια κτίρια. 

Νικολά Μαδούρο, πρόεδρος Βενεζουέλας: "Μόλις υπέγραψα ένα διάταγμα που προβλέπει τρεις ημέρες πένθους στη μνήμη αυτού του γίγαντα της Αφρικής και ολόκληρου του κόσμου".

Πενθήμερο εθνικό πένθος για να αποτίσει φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα κήρυξε και η Ινδία. Ο πρωθυπουργός Μανμοάν Σινγκ δήλωσε ότι η χώρα του "θεωρεί τον Μαντέλα έναν πραγματικό Γκάντι στο πνεύμα και τα ιδεώδη".  

Ο Πάπας Φραγκίσκος απέτισε φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα, δηλώνοντας ότι "οικοδόμησε μια νέα Νότια Αφρική", καλώντας τους Νοτιοαφρικανούς να συνεχίσουν το παράδειγμά του για ένα μέλλον "συμφιλίωσης". 

Μεσίστια η σημαία των Ηνωμένων Εθνών, στην Έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Ο γενικός γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, χαρακτήρισε τον Αφρικανό ηγέτη "γίγαντα της δικαιοσύνης" και "πρότυπο για όλο τον κόσμο", προσθέτοντας ότι αγωνίστηκε για τις αξίες του ΟΗΕ "περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον".

"Ούτε ο καιρός στην φυλακή κατάφερε να τον λυγίσει. Από το μήνυμά του της συμφιλίωσης γεννήθηκε τελικά μια νέα, καλύτερη, Νότια Αφρική", ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι η ίδια θυμάται με ευγνωμοσύνη την προσωπική της συνάντηση με τον Νέλσον Μαντέλα στην Νότια Αφρική.

"Η Νότια Αφρική σήμερα χάνει τον πατέρα της, και ο κόσμος χάνει έναν ήρωα" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ενώ σύσσωμη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτισε φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα.

Στο Ισραήλ, ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι "ο κόσμος έχασε έναν μεγάλο ηγέτη που πέτυχε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και να οικοδομήσει γέφυρες ειρήνης και διαλόγου".

Για έναν σπουδαίο ηγέτη έκανε λόγο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε: "Έδωσε μάχη κατά του Απαρτχάιντ με ισχυρή θέληση. Πέτυχε πολλά για τη συμφιλίωση στη χώρα του. Ήταν ένας σπουδαίος ηγέτης".