Πέθανε ο ιστορικός ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα

Μετά από συνεχόμενες εισαγωγές στο νοσοκομείο και κατ'οίκον νοσηλεία τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο  ιστορικός ηγέτης της Νοτίου Αφρικής και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών, βυθίζοντας στο πένθος όλη τη Μαύρη Ήπειρο.

Την θλιβερή είδηση ανακοίνωσε πριν λίγο ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Εχθές, η κόρη του ιστορικού ηγέτη είχε δηλώσει ο Μαντίμπα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή από το νεκροκρέβατό του.

Ο "Μαντίμπα" πέθανε γαλήνια στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του.

"Το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του, ο λαός έχασε τον πατέρα του", τόνισε, φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο Ζούμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την "ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια" που έδειχνε σε όλους.

Ο Νέλσον Μαντέλα θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη και οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα Παρασκευή έως και την τέλεση της κηδείας του.

Για τελευταία φορά, ο "Μαντίμπα" εισήχθη στο νοσοκομείο στις 6 Ιουνίου με λοίμωξη του αναπνευστικού, κάνοντας  έναν ολόκληρο λαό να προσεύχεται για τον άνθρωπο που σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία της χώρας του, με τους αγώνες του κατά του απαρτχάιντ.

Η τελευταία δημόσια, τηλεοπτική εμφάνιση του Μαντέλα ήταν στα τέλη Απριλίου, μετά από 8 μήνες απουσίας. Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής επισκέφτηκε τον άρρωστο πια Μαντίμπα (όπως τον αποκαλούσαν τρυφερά οι Νοτιοαφρικανοί) στο σπίτι του- ενώ είχε βγει από το νοσοκομείο. Η  συνάντηση βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, προκαλώντας θύελλα αρνητικών σχολίων.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο ιστορικής ηγέτης της Ν. Αφρικής με κέρινο πρόσωπο, καθισμένος σε μια πολυθρόνα και χωρίς να έχει συναίσθηση του περιβάλλοντος.

Λίγο αργότερα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έγραφαν ότι "ήρθε πια ο καιρός αν τον αφήσουν να φύγει"...

Στο διάγγελμα θανάτου του μεγάλου ηγέτη, ο πρόεδρος Ζούμα δήλωσε ακόμα ότι "οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του, στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας".

"Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω απ' όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση", τόνισε ο πρόεδρος.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...