Μηνύματα σεβασμού για το Νέλσον Μαντέλα

Μηνύματα σεβασμού για τη ζωή και το έργο του Νέλσον Μαντέλα έστειλαν 'Ελληνες πολιτικοί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα:

"Η είδηση του θανάτου του Νέλσον Μαντέλα προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση όχι μόνο γιατί αγαπήθηκε από όλους τους αδικημένους του πλανήτη, αλλά, ίσως περισσότερο, γιατί το παράδειγμά του, στη ζωή και στους αγώνες, δεν φαίνεται ότι μπορεί να επαναληφθεί στο ορατό μέλλον. Ένας αληθινός ήρωας, ένας υπέροχος άνθρωπος, μια συγκλονιστική προσωπικότητα που αφήνει πίσω του τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια θυσία για πανανθρώπινα και διαχρονικά ιδανικά.

Η εικόνα της Νότιας Αφρικής δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από τη σκέψη όσων πιστεύουν ότι οι μάχες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια μοναδική πραγματική δικαίωση για τις ηγεσίες και τις κοινωνίες των λαών μας".

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα:

"Αποχαιρετούμε, σήμερα, μαζί με ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, τον ήρωα που έγραψε μοναδικές σελίδες στη νεότερη Ιστορίας της.

Το σύμβολο των αγώνων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία, σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.

Το πρότυπο της ταπεινότητας, της ανιδιοτέλειας και της ανθρωπιάς.

Τον ιδεολόγο αγωνιστή ενάντια στη βία, το απαρτχάιντ και σε κάθε μορφής ρατσισμό.

Οι Έλληνες θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη του.

Εκφράζω στην οικογένειά του και το λαό της Νοτίου Αφρικής τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου".

"Το όνομα και η εικόνα του Νέλσον Μαντέλα ας ευχηθούμε να λειτουργούν πάντα ως σημείο αναφοράς με ουσιαστικό θεσμικό και κοινωνικό περιεχόμενο" αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

"Τον αποχαιρετά όλη η ανθρωπότητα σε μια εποχή που, δυστυχώς, πολλές από τις κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτικού πολιτισμού αμφισβητούνται", υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι: "Μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, ο επαναστάτης Νέλσον Μαντέλα, σύμβολο του αγώνα ενάντια στο καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων της Νότιας Αφρικής, το φρικτό απαρτχάιντ, και ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμού, δεν ζει πια.

Ο επί 27 χρόνια κρατούμενος στις φύλακες ύψιστης ασφάλειας  Robin Island, του καθεστώτος του απαρτχάιντ,  με  τον θρυλικό τίτλο του «κρατούμενου 46664» άφησε πίσω του μια απαράμιλλη πολιτική διαδρομή, ηρωικών κοινωνικών αγώνων, γεμάτη θυσίες και ανιδιοτέλεια.

Ο ελληνικός λαός με θαυμασμό και αλληλεγγύη ακολούθησε τον αγωνιστικό βηματισμό του θρυλικού Νέλσον Μαντέλα για δεκαετίες, ταυτίστηκε με τους αγώνες του και τις ιστορικές κατακτήσεις του λαού της Ν. Αφρικής που αυτές τις μέρες θρηνεί για το χαμό του.

Ο «Μαντίμπα» μας δίδαξε πολλά. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πιο δημοκρατικών και επαναστατικών ιστορικών παραδόσεων της οικουμένης.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο λαό της Νότιας Αφρικής."

Η Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: "Ο Νέλσον Μαντέλα δεν είναι μόνο ένα πανανθρώπινο σύμβολο κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης. Συμβόλιζε και θα συμβολίζει για πάντα τη σημασία του αδιάκοπου αγώνα για την προάσπιση αυτών των αδιαπραγμάτευτων αξιών. Τη σημασία της πάλης κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Ειδικά σήμερα, σε μια συγκυρία που νεοναζί και ρατσιστές σηκώνουν ξανά κεφάλι, το παράδειγμα του συνεπούς αγώνα του Νέλσονα Μαντέλα μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι, πολίτες και κοινωνίες, απέναντι στη βαρβαρότητα, η οποία δεν έχει πατρίδα".

Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι: "Με το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα όχι μόνο η Νότια Αφρική αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα χάνει ένα παγκόσμιο σύμβολο κατά του ρατσισμού, υπέρ της ισότητας και των δικαιωμάτων. Ο αγώνας του για τη συμφιλίωση μεταξύ λευκών και μαύρων στην πατρίδα του και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, που υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος, του στοίχισε την στέρηση της ελευθερίας του για 27 χρόνια. Με την αποφυλάκισή του, το 1990, δικαιώθηκε ο επίμονος και διαρκής αγώνας για την ελευθερία και τη χειραφέτηση του λαού του. Τα μηνύματα από τη ζωή του και τη δράση του παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα σε μια περίοδο που οι σκοτεινές δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας επανεμφανίζονται στη χώρα μας και στην Ευρώπη".

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, αγωνιστή, συμβόλου της πάλης ενάντια στο Απαρτχάϊντ, πρώην προέδρου του Αφρικάνικου Εθνικού Κογκρέσου και πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Νότιας Αφρικής σε πολυφυλετικές εκλογές.

"Ο "Μαντίμπα", όπως τον αποκαλούσαν τα λαϊκά στρώματα, ταυτίστηκε με τον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία και τις φυλετικές  διακρίσεις, ενάντια στην πείνα και τη φτώχεια. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον  αγώνα του Αφρικάνικου Εθνικού Κογκρέσσου –πολιτικό και ένοπλο- ενάντια στο Απαρτχάιντ και για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε επί 27 χρόνια. Συνεργάστηκε στενά με το Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, στο πλαίσιο της συμμαχίας, και έδρασε πλάι πλάι με ιστορικά στελέχη του, όπως ο Τζο Σλόμπο και ο Κρίς Χάνι.  Για αυτή του τη δράση τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ με το μετάλλιο Λένιν όπως και με το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ το Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ το 1998 του απένειμε  το βραβείο ειρήνης "Κρίς Χάνι".

Η κληρονομιά των λαϊκών αγώνων, στους οποίους συμμετείχε και πρωτοστάτησε ενάντια στις διακρίσεις, τη φτώχεια, την ανεργία, τις ανισότητες, βρίσκει σήμερα έκφραση, νόημα και σκοπό στην πάλη των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων της Νότιας Αφρικής και όλου του κόσμου ενάντια στα μονοπώλια, την εκμετάλλευση και τον καπιταλισμό", αναφέρει το ΚΚΕ.