Νταβούτογλου: Και Κούρδοι και τζιχαντιστές πίσω από την επίθεση στην Άγκυρα

Αν και στην αρχή η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν κατηγορηματική για την ευθύνη του Ισλαμικού Κράτους, δεν έπεισε κανέναν και η θεωρία άρχισε να καταρρέει - σε αυτό βοήθησαν και το ότι το ΙΚ δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη, όπως κάνει πάντα και επίσης το ότι δεν προχωρά η έρευνα της ταυτότητας και του  DNA που οι αρχές υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να συλλέξουν από τον ένα καμικάζι, ο οποίος λογικά θα είχε εξαϋλωθεί από την έκρηξη των 5 κιλών TNT που έφερε πάνω του! 

Σήμερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι στην διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Άγκυρα ενδέχεται να εμπλέκονται τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός είπε ότι διευρύνεται η έρευνα σχετικά με τις διασυνδέσεις των δύο καμικάζι που πραγματοποίησαν την επίθεση με τους 97 νεκρούς (128 για το φιλοκουρδικό κόμμα και ανθρωπιστικές οργανώσεις) και πλέον συλλαμβάνουν Κούρδους ύποπτους για την επίθεση στην φιλοκουρδική πορεία!

Ορισμένοι από τους υπόπτους είχαν ζήσει για πολλούς μήνες στη Συρία και μπορεί να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ή με τους Κούρδους μαχητές, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο  Νταβούτογλου.

"Ερευνούμε δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, το Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και το PKK επειδή έχουμε ασφαλείς ενδείξεις ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας συνδέονταν με το Νταές αλλά είχαν και κάποιους δεσμούς με ομάδες του PKK. Ορισμένοι από τους υπόπτους βρίσκονταν στη Συρία για πολλούς μήνες", πρόσθεσε.

Ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Άγκυρα, μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C) εκπαιδεύτηκαν στο Ιράκ για να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας και στάλθηκαν στην Τουρκία. Το DHKP-C είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο.

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν – και για πολλούς ο ηθικός αυτουργός του μακελειού στην Άγκυρα με πάνω από 100 νεκρούς - επισκέφτηκε το σημείο της διπλής βομβιστικής επίθεσης, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα- κυρίως μέλη αριστερών οργανώσεων και Κούρδοι. Επίσης, τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας παύθηκαν από τα καθηκοντά τους ενώ ο  ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως υπήρξαν «σφάλματα» των κυβερνητικών αρχών σε σχέση με την πολύνεκρη επίθεση.  

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο υπόπτους για σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που πιστεύεται ότι γνώριζαν εκ των προτέρων για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας. Οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει στο Twitter πληροφορίες για μια επίθεση εννέα ώρες πριν από την επίθεση στην φιλοκουρδική συγκέντρωση υπέρ της ειρήνης μπροστά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας,

"Διεξάγεται νέα έρευνα. Το ερώτημα που θέτουμε είναι πώς μπορεί να γνώριζαν" για την επίθεση, επιβεβαίωσε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Μπροστά σε αυτά τα νέα... στοιχεία, η  Άγκυρα έσπευσε να προειδοποιήσει τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ρωσίας κατά οιασδήποτε βοήθειας προς τους Κούρδους της Συρίας. "Η Τουρκία θεωρεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας (PYD), αδελφό κόμμα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά των δυνάμεων ασφαλείας στο έδαφός της"  δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι "οι απαραίτητες προειδοποιήσεις έγιναν" προς τους πρεσβευτές.