Η Τουρκία κηδεύει τους νεκρούς της – Νταβούτογλου: Κανονικά οι εκλογές

Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών των τουρκικών αρχών για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα, αν και οι τζιχαντιστές δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους – 128 για το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο υποστηρίζει ότι ήταν ο στόχος της επίθεσης, και 97 για την κυβέρνηση.

Την ώρα που οι κηδείες των θυμάτων γίνονται στις πόλεις και τα χωριά τους και η λαική – αλλά και παγκόσμια οργή ξεχωρίζει - ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι ότι οι αρχές βρίσκονται κοντά στην αναγνώριση του ενός εκ των δύο δραστών της επίθεσης και τόνισε ότι οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για την 1η Νοεμβρίου στην Τουρκία θα διεξαχθούν, όπως προβλέπεται, κανονικά.

"Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, οι εκλογές θα διεξαχθούν", είπε ο Νταβούτογλου, επιμένοντας ότι η επίθεση αποτελεί μια απόπειρα να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Την ίδια στιγμή, οι κηδείες των αδικοχαμένων ανθρώπων παίρνουν σε πολλές πόλεις την μορφή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με συνεχείς συγκρούσεις με την αστυνομία, που κάνει χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού. 

Στην Κωσταντινούπολη, το Ντιγιάρμακιρ και στα Άδανα η κατάσταση στους δρόμους της πόλης είναι έκρυθμη ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ένα νεκρό τρίχρονο κοριτσάκι που συμμετείχε με τους γονείς τους σε ειρηνική, φιλοκουρδική πορεία. 

Πάντως, όσο κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση,  τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται για το ποιός κρύβεται πίσω από αυτήν.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τουρκίας έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη για την διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Άγκυρας στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το ακροαριστερό Επαναστατικό Κόμμα/Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP-C), όμως το σύνθημα "Ερντογάν-Δολοφόνε" είναι σε όλα τα στόματα χιλιάδων διαδηλωτών, που έχουν βγει για δεύτερη μέρα στους δρόμους. 

Πάντως, το φιλοκουρδικό HDP - λόγω των φόβων που υπάρχουν πια για την ασφάλεια των υποστηρικτών του - εξετάζει το ενδεχόμενο να ματαιώσει όλες τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις ενόψει των βουλευτικών της 1ης Νοεμβρίου, αν και ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Άγκυρα θα λάβει επιπλέον μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση.